Berta Sándor

Tábla PC raboknak

A Jpay nevű gyártó bemutatta a raboknak készített legújabb táblagépét.

A Jpay arra specializálta magát, hogy megkönnyítse a rácsok mögött ülők és a családtagjaik kapcsolattartását, illetve segítse visszailleszkedésüket a szabad életbe. Legújabb termékük, a cég JP5mini egy átlátszó, robusztus tablet, mobilnetes funkció nélkül. A készülék megkapta az amerikai kormányzat illetékes szerveitől a szükséges engedélyt, így hamarosan elkezdődhet az értékesítése.

A tablet elnevezés némileg túlzó az új eszköz esetében, hiszen a kijelzője mindössze 4,3 hüvelykes, így inkább tekinthető egy kisebb okostelefonnak. A terméket kifejezetten a börtönökben való használatra tervezték. Az átlátszósága segít abban, hogy ne lehessen benne semmit sem elrejteni, míg a vízállósága és a robusztussága megakadályozza, hogy megsérüljön. A JP5mini akár a közel 9 méteres magasságból való esést is túléli, az integrált RFID-chipnek köszönhetően pedig pontosan tudható, hogy ki az eszköz tulajdonosa.


Szoftverek tekintetében számos óvintézkedést tettek, így például a tábla PC-re nem lehet más operációs rendszert feltelepíteni és eleve egy különleges Android-verzió került fel rá, amely bizonyos biztonsági mechanizmusokat tartalmaz. A hardver tekintetében nem igazán nevezhető korszerűnek. Beépített rendszerchipje kétmagos, az integrált flashmemória mindössze 32 megabájt. A hálózatokhoz WLAN-chipen keresztül tud kapcsolódni az új táblagép, feltéve, ha van vezeték nélküli net az adott büntetés-végrehajtási intézetben.

Az új modellre egy levelezőklienst is feltelepítettek, de a rabok csak akkor tudnak üzeneteket küldeni, ha előzetesen csatlakoznak egy különleges biztonsági szerverhez, tehát az email forgalom lehallgatható. A készülék üzemideje zenehallgatás esetén 35 óra, míg a videók megtekintése esetén 12 óra. A JP5mini 70 dollárba kerül. A JP4 nevű korábbi modellből több mint 60 000 darabot adtak el a raboknak. A cég a tabletek mellett a vállalat pénzügyi átutalásokat, videokommunikációs szolgáltatásokat és játékokat, illetve zenéket is biztosít az elítélteknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #10
    http://csepel.info/?p=5448
    https://kuruc.info/r/35/42312/
  • ostoros #9
    Jól nyomja a csávó. Panaszkodtak a rabok a melegre, mire közölte, hogy a katonáknak Irakban melegebbet kell elviselniük, teljes felszerelésben, és nem követtek el semmilyen bűntényt. Szóval fogják be.
  • fonak #8
    USA-ban mondjuk dolgozhat a rab, bár nem kényszerítik, de általában van munka raboknak, mivel nekik akár 15 centet is adhatnak óránként, annyiért meg szabad ember nem dolgozik, és nem is lenne törvényes. Pl. telemarketing cégek is alkalmaznak odakint rabokat, azt olvastam :)
  • fonak #7
    Joe Arpaio seriff bevezetett hasonlót Arizonában, mondjuk az amcsi liberálisok szemében a fazon kb. Hitlerrel van egy szinten ezért. De a helyiek megválasztják az öreget.
  • kvp #6
    A gyarto cegnek van humora, hogy direkt fekete rabbal reklamozzak. Nallunk ez kb. olyan lenne mintha cigany rabokkal reklamoznanak valamit. Vicces lenne, de par percen belul tuntetnenek ellene a parlament elott. (ha maganceg csinalna, akkor is)

    Egyebkent a munka tenyleg jobb otlet. Peldaul iszonyat hiany van bortonokbol es menekulttaborokbol, ezert minden rabot ki lehetne vinni tabort epiteni. A keritest meg lancon vagy fegyveres orok elot, aztan ha mar allnak az ortornyok akkor lazabban is vehetik. Ha hamarabb keszen lesznek, akkor hamarabb alhatnak fedett teto alatt. Ez foleg telen tud nagyon motivalo lenni, sot a jutalmazast is megoldja.

    De a nato drot gyartas se tunik olyan rossz munkanak. Ha jol ertem az ISIS legutobbi nyilatkozatabol, akkor Europan belul eloszor Szerbiaban szeretnek atvenni a hatalmat. (koszovo es bosznia ugyanis mar muzulman terulet, viszont a torok idok ota mindig is az volt) Szoval az a kerites jol johet, bar lehet akkora betonfal kellene mint amit Izrael allitott maga kore. (mondjuk ez utobbit lehet a Vajdasag deli hatarara vagy esetleg Szerbia deli hatarara kellene inkabb tenni, megiscsak keresztenyek ok is)

    ps: A tenyleges eletfogytot meg lehetne hagyni ugy, hogy 20 evente kotelezo a koztarsasagi elnoknek elbiralnia a kerelmeket. Azt nem kell beleirni, hogy kotelezo elfogadnia, igy amig normalis az elnok, addig meg van oldva. Aki meg annyira sulyos, hogy veszelyes az orokre is, azt nem bortonben kell tartani, hanem elmegyogyintezetben, ugyanis ott nincs szabadulasi hatarido, vagy gyogyult vagy nem. Ha soha nem gyogyul meg (miert is tenne magatol), akkor elete vegeig ott lesz.
  • zola2000 #5
    Dolgozgatnak ma is börtönökben, kinti munkánál többe kerülne az őrzés mint a haszon.

    Az a "baj" , hogy ilyen otthon végezhető munkára (hogy megkapja az anyagot, csinál vele valamit, majd elviszik a terméket) a szabad emberek között is van jelentkező bőven.
    Az életfogytosok amit csináltak, általában meg is érdemlik, eun kívül mindenhol halálbüntetést adnak azért amiért ma itt tényleges életfogytiglant, bár van valami pozitív üzenete annak hogy az életet senki és semmiért nem veheti el, az állam sem ezt hagyjuk így, de akik tényleg olyant csinálnak hogy pl tömeggyilkosok azok ott rohadjanak meg a börtönben.
  • arty #4
    nem akkora baj az, hogy többet nem jönnek elő a tényleges életfogytosok :) nem valók ők már a társadalomba eredendően se, de pláne nem 20 benti év után...

    tablet helyett szerintem a kényszermunka volna jó ötlet, hogy lefoglaljuk a feles energiákat.... mindenki jól járna, nem értem miért nincs kultúrája :( (árokásás, kaszálás, stb. nem embertelen, most is csinálják emberek....)
  • aru #3
    Az életfogytosoknak már mindegy, mert a fidesz birkák meghagyták a ténylegeset és nem értettek egyet a mézesmadzag 10 évenkénti felülvizsgálattal. Így gyak az életfogytosok mindenkire veszélyesek az őrökre is. Persze nálunk.
  • Cat #2
    Az enélkül is megy.

    Én nem tartom hülyeségnek, most is vannak könyvtárak a börtönökben, rádiót hallgatni, tévét nézni se tilos. Sokkal egyszerűbb a rend fenntartása, ha adsz valamit, majd rossz magaviselet esetén elveszed. Ha nincs semmilye, nincs vesztenivalója sem - épp ezért roppant veszélyesek az életfogytosok, hiszen nincs vesztenivalójuk.
  • ntex #1
    Meg hogy a nagykutya alvilági bűnözők még könnyebben irányíthassák a pereputtyukat börtönből is... Remek.