Berta Sándor

Volt Google-dolgozók készítettek tabletet

A webes konszern korábbi alkalmazottai a táblagép mellett operációs rendszerrel is jelentkeztek.

Az új termékeket a Jide nevű cég mutatta be, amelyet a Google korábbi munkatársai alapítottak. Az új tábla PC neve Remix lett, míg a hozzá tartozó és kifejezetten munkára megalkotott operációs rendszeré stílusosan Remix OS. Az új eszköz meglehetősen hasonlít a Surface 3-ra, 11,6 hüvelykes képernyőt és mágnesesen illeszthető billentyűzetet kapott. A Jide a készüléket Ultra-Tabletnek nevezte el, alighanem az Intel által megálmodott ultrabook kategóriára utalva.


A Remixszel kapcsolatos sajtóközleményben a Jide kiemelte, hogy az Androidot futtató táblagépek gyakorlatilag nem alkalmasak valódi munkára. A Remix OS-t ezzel szemben számos Windows-szerű elemmel látták el, például váltani lehet benne az alkalmazások között és támogatja a több ablak használatát. A szoftverbe integráltak dokumentummenedzsert és levelezőklienst is.

A 860 gramm súlyú és 189 x 295 x 9,5 mm méretű Remix az nVidia Tegra 4 processzorra épül, ehhez társul 2 gigabájt RAM és 64 gigabájt flashmemória. A kijelző felbontása 1920 x 1080 képpont. Az akkumulátor 8100 mAh-s, és lehetővé teszi, hogy a tábla USB-portján keresztül bárki feltölthesse az okostelefonját is. Az USB-OTG-adapter segítségével a felhasználó pendrive-ot vagy más perifériákat is csatlakoztathat a táblához, amely még MicroSD-bővítőhellyel is rendelkezik. Az utóbbi legfeljebb 128 gigabájtos memóriakártyákat támogat. Van továbbá elő- és hátoldali 5 megapixeles kamera, IEEE 802.11a/b/g/n WLAN-, Bluetooth 4.0-, WiFi Direct- és Miracast-támogatás.


Az Extremetech értesülései alapján a Remix várhatóan tavasszal és először Kínában kerülhet a piacra és a bevezető ára kereken 450 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • SanMaster #4
  Ha cikkíró kicsit is utána nézett volna... de megtettem helyette én. Így mindjárt jobban hangzik:

  "Remix OS is a heavily modified version of Android, it supports the Google Play Store and other Google apps, based on Android 4.4"
 • SanMaster #3
  Egy új OS? Nooormáális? Ez garantált bukás! Ha valami módosított Androidot futtatna, de így. Tizen, WebOS, stb nem tanulnak ezek...
 • CairoJack #2
  Teljesen felesleges. És bukás is lesz, pont úgy, mint a hasonlóan használhatatlan Windows RT-s tabletek.
  Manapság, mikor már 50 rugóért is lehet teljes értékű Win8-as tabletet kapni, de 80-100 ért már kva jókat lehet kapni, nem sok értelme van az ilyen ARM-es vackoknak, teljesen mindegy, hogy milyen OS van rajta.
  Szép is, jó is, de mivel értelmetlen, ide mondom, hogy bukás lesz.

  Aki egyszer rákattan az X86-os Win-es tabletekre (mint én) az többé nem akar ARM-es kvarcjátékokat. Még akkor is igaz ez, ha amúgy a Win8.1 egy hulladék.
  Viszont a rá elérhető szoftverek, az X86-os ökoszisztéma mindent visz.
  Remélem a Win10 faxa lesz... tabletre is.
 • tomboy013 #1
  Gyönyörűen leutánozták surface-t....