Berta Sándor

Olasz adatvédők ellenőrizhetik a Google központját

Az amerikai konszern hozzájárult ahhoz, hogy az olasz adatvédelmi szakemberek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhessenek a központjában.

Az intézkedések célja annak megállapítása, hogy vajon a tengerentúli webes társaság betartja-e a korábban az olasz hatóságokkal kötött egyezség egyes pontjait, amelyek az adatvédelmi irányelvének javítására, a célzott reklámokkal kapcsolatos eljárások bevezetésére és a felhasználói adatok tárolására vonatkoznak.

Az olasz adatvédelmi hivatal szóvivője azt nyilatkozta, hogy ez az első alkalom Európában, amikor a Google rendszeres ellenőrzéseknek veti alá magát, azért, hogy így lehessen kontrollálni az előrelépéseket. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy milyen gyakran utaznak majd olasz szakemberek az Amerikai Egyesült Államokba, azonban a Google egyik képviselője azt mondta, hogy továbbra is mindenben együttműködnek a hivatal munkatársaival.

Az olasz adatvédelmi hatóság tavaly júliusban szólította fel az óriáscéget arra, hogy tartsa be az ország adatvédelmi törvényét, egyúttal 2016. január 15-ig hagyott időt a vállalatnak arra, hogy az ismertetett követeléseket teljesítse. A követelések között volt az is, hogy a Google tegye egyértelműbbé és könnyebben hozzáférhetővé az adatvédelmi irányelvét, és az minden szolgáltatásra (Gmail, Google Wallet, Chrome stb.) vonatkozzon. A társaságnak világosan utalnia kell arra, hogy a felhasználók mely adatait milyen módon gyűjti össze és tárolja, valamint hogy ezek alapján miként hozza létre az adott személy profilját.

Az adatvédelmi irányelv korábbi változatait tartalmazó adatbázis megkönnyíti az embereknek azt is, hogy nyomon követhessék a változásokat. Végül, a Google köteles időrendben feltüntetni, hogy mikor törli az információkat az online rendszereiből. Nemrég az Amazon, az Apple és a Google olyan megállapodást kötöttek az olasz versenyhivatallal a szoftvereken belüli vásárlások kapcsán, amely egész Európában érvényes. A három társaság kötelezte magát arra, hogy egyetlen olyan programot sem fognak a jövőben ingyenesnek feltüntetni, amelyek az elindításuk után bizonyos összegek kifizetését kérik a felhasználóktól. Ezáltal átláthatóbbak lehetnek az alkalmazásokon belüli vásárlások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Az olaszok a legjobbak ellenőrizni, hiszen nem is korruptak! Oh, wait...