Berta Sándor

Milliárdokba kerülhet az erősebb adatvédelem

Változni fog az 1995-ben meghozott európai adatvédelmi irányelv, a megfelelés sok pénzébe fog kerülni a cégeknek.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal becslései alapján már az egységes adatvédelem hatályba lépése utáni első esztendőben 1,5 milliárd eurós plusz költség jelentkezhet a vállalkozásoknál, ennyibe kerülne ugyanis az, hogy teljesítsék a tájékoztatási és az adattárolási kötelezettségeiket. Az átállás után pedig az összeg évente egymilliárd euró lehet.

Jelenleg egy 1995-ben elfogadott adatvédelmi irányelv érvényes az Európai Unióban. Ezt minden tagállam a saját módján interpretálhatja. Ezt használják ki az olyan IT-óriások, mint a Facebook, amelyek azokban a tagországokban alakítják ki az európai központjaikat, ahol kevésbé szigorú az adatvédelem. Többek között ezért is merült fel az egységes európai adatvédelem kidolgozásának ötlete.

Egy az egyeztetéseket nyomon követő ügyvéd, Carlo Piltz szerint a brüsszeli javaslatokkal az az egyik probléma, hogy nem igazán tesznek különbséget a multicégek és a kisebb társaságok között, így egy vidéki hentesnek, akinek saját online boltja van, ugyanazoknak a kötelezettségeknek kellene megfelelnie, mint mondjuk a Facebooknak. Mindez a német kormánynak sem tetszik, amely javítana a legfeljebb tíz dolgozót foglalkoztató mikrovállalkozások helyzetén.

Az már tavaly novemberben kiderült, hogy az adatvédelem az EU egyik új informatikai csapásiránya. A szigorúbb adatvédelem miatt drágábbak lehetnek az online szolgáltatások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!