SG.hu

Biztonsági aggodalmak hátráltatják a BYOD európai terjedését

Az Oracle felmérést kezdeményezett 700 európai vállalat körében a felhasználók saját informatikai eszközeinek munkahelyi használatáról ("bring your own device", BYOD).

A cég közleménye szerint számos helyen tapasztalható ellenállás a BYOD bevezetésével szemben. Az aggodalmak főként az eszközökön tárol üzleti adatok biztonságával, a felhasználók megfelelő azonosításával és az alkalmazások biztonságával kapcsolatosak. Azoknál a szervezeteknél viszont, ahol támogatják a BYOD-t, annak egyértelmű előnyei jobb lehetőséget kínálnak az informatikai költségek leszorítására és a felhasználói hatékonyság fokozására, mint a vonakodóknál.

Ma már igen fejlett megoldások érhetők el a vállalati és a személyes eszközök biztonságának szabályozására, amelyek a végfelhasználók számára is átláthatóak és egyszerűek. A vállalatok rugalmasan és részletesen előírhatják, milyen adataik legyenek elérhetők a felhasználók eszközeiről, mivel a céges és a személyes adatok egymástól jól elszigetelhetők. Ez lehetővé teszi a vállalati alkalmazások biztonságos használatát és az informatikai szabályzatoknak való megfelelést.

A cég jelentése rámutat néhány meglepő adatra. Az európai vállalatok közel fele (44 százaléka) jelenleg ellenszenvvel tekint a BYOD-re, vagy csak kivételes helyzetekben engedélyezi, további 29 százalékuk a személyes eszközök használatát a vezető beosztású munkavállalókra korlátozza. 22 százalékuk teljes körűen megtiltotta a céges adatok privát eszközön tárolását, míg 20 százalékuknál semmilyen szabály nincs megállapítva erre vonatkozóan. A vállalatok több mint fele nem felügyeli az okostelefonokat egy külön BYOD-program keretében.

A legfőbb aggodalmak mindenütt az információbiztonsággal kapcsolatban merültek fel; a válaszadók 45 százalékának komoly kételyei vannak maguknak az eszközöknek a biztonsága kapcsán, míg 53 százalékuk az alkalmazások és 63 százalékuk az adatok biztonságát kérdőjelezi meg. A tanulmány arra is rávilágít, hogy szoros összefüggés mutatkozik ezen aggodalmak és a korszerű biztonsági megoldások átfogó képességeinek hiányos ismerete között.

A válaszadók két csoportra bonthatók: a BYOD-t felkarolókra ("támogatók") és az azzal szemben ellenállást tanúsítókra ("vonakodók"). A támogatók 83 százaléka az okostelefonokat és a tableteket egyaránt a BYOD keretében kezeli. Másfelől a vonakodók 73 százaléka nem számol az okostelefonokkal a BYOD kapcsán. A vonakodók kétharmadát súlyosan aggasztja a biztonság, ezzel szemben a támogatóknak csak hat százalékát. A támogatók felkészültek a változásokra: több mint kétharmaduk ért egyet azzal, hogy elébe kell menni az újabb típusú eszközökkel járó változásoknak, vagy azzal, hogy a BYOD-piac egyre összetettebbé válik, míg a vonakodóknak csak 11 százaléka osztja ezeket a nézeteket.

A sajtóanyag szerint BYOD tekintetében a legkiforrottabb nézetekkel és megközelítéssel a skandináv országok és a német/svájci csoport (DCH) rendelkeznek, míg a legtöbb kihívással a spanyol-portugál országcsoport és Olaszország szembesült, így ezekben az országokban volt a legtöbb "vonakodó" is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Nekem ezzel az BYOD-dal ket bajom van. Az egyik, hogy ha kotelezo, akkor onnantol nekem kellene megvennem a munkahoz szukseges eszkozoket. (lasd: sofort keresunk, sajat kamionnal) A masik az, hogy ahhoz, hogy akar csak kicsit is mukodhessen a sajat keszulek hasznalata egy ceges halozaton, ahhoz ki kell zarni a tulajdonost a sajat keszulekerol es a ceges biztonsagi beallitasokat kell ra hasznalni. Ez azt jelenti, hogy az ember sajat gepen, telefonjan a ceg rendszergazdaja a tulaj es onnan barmikor kitilthatja, tovabba a ceg engedelye nelkul semmit sem kezdhet a sajat keszulekevel (pl. uj programok telepitese). Ertem, hogy ez sok embert nem zavar, de ha valamit sajat penzbol veszek meg, akkor arra hasznalom amire akarom. Ha a ceg azt akarja, hogy legyen mivel dolgoznom, akkor adjanak ok es akkor azt ugy hasznalom ahogy a ceg elvarja, viszont cserebe nem fogom magancelra hasznalni.

    ps: Jelenleg ahol dolgozom ott ugy mukodik a byod hogy aki meg tudja torni a ceg biztonsagi rendszeret az jogosult a sajat keszuleket hasznalni a ceg rendszeren. Csak ne bukjon le...
  • SupraMKIII #1
    Hát, még szép hogy ellenzik, én is ellenzem!
    A probléma nem az eszközökkel vagy a szoftverekkel van, hanem az "informatikai kultúrával".
    A felhasználók kb 80%-a szerint a jelszavakat az informatikusok találták ki, csakis az ő bosszantásukra... Fogalmuk sincs az egészről, még a józan paraszti logikával kitalálható részéről sem, és ezért (meg mert az sokkal kényelmesebb) minden informatikai eszközt egy varázsládának tekintenek - és minden esetben, amikor nem azt csinálja, amire gondolnak, akkor Harry Potter és társai tehetnek róla. Na meg persze a kéznél lévő informatikus - akarom mondani varázslótanonc.

    És a legnagyobb baj az, hogy ez az arány csak kicsivel jobb a fiataloknál...