Gyurkity Péter

736 ppi a Sharp új kijelzőjén

A Sharp egy olyan okostelefonos kijelzőt mutatott be, amely rekordot dönt a pixelsűrűség terén.

Az okostelefonok szegmensében mostanában – legalábbis a prémium kategóriás megoldások esetében – egyre inkább a Quad HD felbontás támogatása tűnik alapnak, itt a jelek szerint a gyártók már nem elégednek meg a 720p vagy az 1080p által nyújtott minőséggel. Nem is olyan rég felmerült a 4K-felbontás alkalmazása is, de a Sharp egyelőre a pixelsűrűség terén dönti meg az eddigi rekordot új megoldásával.

A japán gyártó által most bemutatott érintőképernyő mindössze 4,1 hüvelykes, amely az utóbbi időben nem túl gyakran szerepelt a csúcskategóriás okostelefonok hardveres jellemzőinek listáin. A viszonylag kis méret azonban a Quad HD felbontás támogatásával párosul, ez pedig a pixelsűrűség terén eredményez eddig nem látott számokat, messze felülmúlva az eddig piacra dobott, jelenleg kapható készülékek adatait. A cég a 4,1 hüvelykes IGZO LCD esetében 736 ppi pixelsűrűséget ért el, amely állításuk szerint megegyezik egy 6 hüvelykes, 2160 x 3840 pixel felbontást támogató érintőképernyő minőségével.

Ez utóbbi kitétel elsősorban azért érdekes, mert a Sharp neve korábban felmerült egy 5,5 hüvelykes, 4K -felbontást megfelelő módon kezelő kijelző állítólagos fejlesztése kapcsán. A magát jól értesültnek beállító forrás akkor arról értekezett, hogy a gyártó gőzerővel dolgozik egy ilyen változat végső kialakításán, amely a 2160 x 4096 pixel felbontás mellett egészen pontosan 842 ppi pixelsűrűséget eredményezne. Azt még nem tudjuk, hogy ez valóban így van-e (az illetékesek nem közöltek erre utaló információt), a most bemutatott 4,1 hüvelykes változat azonban nem sokkal marad el ettől a szinttől.

A Sharp elmondása szerint a most demonstrált érintőképernyő első mintapéldányait jövőre teszik elérhetővé partnereiknek, a sorozatgyártás és a kereskedelmi forgalomban történő megjelenés azonban csak 2016 során várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #8
    Okostóni: A cikk "2014. november 17. 14:37, hétfő"-n jelent meg.
    A Z5 Premium 2015 novemberében, pont egy évvel később. Szóval lehet mégis csak volt ott némi eredmény.
  • starman_jones #7
    Az xperia z5 premium pixelsurusege 806. Szoval itt nincs igazan rekord dontogetes.

    Az eredeti cikkben szo sincs rekord dontogetesrol. Csak ezt a minosegi sg ujsagiras tette hozza. Sajat magukhoz kepest javitottak, esetleg rekord csak ezen kijelzo tipusok eseteben. De nem rekord pixelsurusegnel.
  • slickboy #6
    A GPUról nem szól a fáma, ami szükséges egy ilyen kijelző meghajtásához... illetve annak az energiaigényéről, hogy a kijelző fogyasztásáról már ne is beszéljünk.
  • Ragnaar #5
    Nem tudom, hogy mernék -e fogadni arra, hogy nem lesz 8k-s 6"-os kijelző telefonban...
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2014.11.18. 14:19:16
  • rajdi #4
    Szóval nemsokára ezt dobáljuk Ki a kukába két év használat után... Zsííír!
  • tomboy013 #3
    A tényleges fejlesztés hiánya ellenére menni kell a mobilüzletnek, azaz parasztvakításnak jó és van elég paraszt hidd el :D Amelyik gyártó félévente kidob új "csúcsmodelleket" és a nép megveszi azért mert 100 Mhz-el nagyobb az órajel a prociba mint az előzőnél ott beválik ez a stratégia. Androiddal szerelt telefonoknál jellemző is, hogy ez megy.
  • AgentKis #2
    Beindult itt is a megapixel háború. Nade minek?
  • semmikozod #1
    Nagyon sharp képe lehet. Pun intended.