Berta Sándor

Össze­tekerhető OLED-kijelzős laptopot fejleszt a Lenovo

Úgy tűnik, hogy a kínai cég egy teljesen új típusú készüléken dolgozik.

A DigitalTrends arról számolt be, hogy az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalához (USPTO) benyújtott szabadalmi beadvány alapján a Lenovo egy olyan laptopot fejleszt, amelyet egy összetekerhető OLED-képernyővel látna el. A dokumentumot még 2017 július elején nyújtotta be a társaság.

Az okostelefon-gyártóknál már terjed az az ötlet, hogy összehajtható vagy feltekerhető kijelzőkkel lássák el a különböző modelleket, de a technológia más területeken is megjelenhet és ezt támasztja alá a kínai óriáscég elképzelése is. A vállalat által leírt eszközben - a különleges kialakításának köszönhetően - egy az átlagosnál sokkal nagyobb képernyő építhető be, amelynek ezáltal egyedi oldalarányai is lehetnek. A kijelzőnek az a része, amely a laptop billentyűzete felé esik, érintőpaddá alakulhat át.


Az egyelőre kérdéses, hogy a megoldás bekerül-e a Lenovo valamelyik jövőben piacra dobandó modelljébe. A gyártó mindenesetre azt az álláspontot képviseli, hogy az összetekerhető képernyők elősegíthetik az OLED technológia elterjedését a laptopokban.

A Lenovo 2017 júliusában már bemutatta a Folio nevű összehajtható táblagép prototípusát, de a Samsung, a Microsoft és az LG is hosszabb ideje dolgozik hasonló eszközökön. Lee Min-Cheol, a Samsung PC-k marketingjéért felelős alelnöke tavaly októberben kijelentette, hogy kijelzőgyártókkal dolgoznak együtt azért, hogy összehajtható képernyőkkel felszerelt laptopokat kínálhassanak. A Microsoft pedig szintén összehajtható Surface-t tervez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Ha mar feltekerheto kijelzo, akkor talan megnezhetnek az LG fele tv kialakitasat es egy desktop meretu billentyuzet hatso elebe belerakhatnak a tv-ben is hasznalt kijelzot, kisebb meretben. Mindjart lenne egy a mostaniaknal fele/harmad olyan szeles laptop, amiben a kijelzot csak akkor kell kinyitni ha nem VR/AR headset-en at nezi a user a kepet es eldonthetnenk, hogy 16:9-es vagy teljes 4:3-as (16:12-es) meretre nyiljon ki. (peldanak lasd barmelyik klasszikus cyberpunk/shadowrun deck-et, amik egy darab sima billentyuzet form faktor-at hoztak)
  • KisKZ #3
    Nem értem ezt az irányt miért erőltetik.
    Sajnos többszörös tapasztalat, hogy még viszonylag alacsony használati idő mellett is másfél év alatt beégnek az OLED és AMOLED kijelzők.

    Azért amikor egy "laptop" esetében, amely várhatóan nem lesz olcsó, ilyen elévüléssel számolni.. Szerintem nem bíztató.

  • grobs #2
    A laptop-ok pont remek mód összehajthatóak, ezért teljesen értelmetlen fejlesztés :( Ráadásul zsanér kialakíalakításában elég nagy szabadság van már évtizedek óta.
  • norbre #1
    Ez mitől "Össze­tekerhető"?