Berta Sándor

Akkumulátorokat fejlesztene a Google

A társaság 20 termékét (autó, szemüveg stb.) befolyásolja hátrányosan az akkumulátorok alacsony kapacitása, ezen változtatnának.

A Google X kutatórészleg egyik csoportja évek óta tanulmányozza a különböző akkumulátorokat. A társaság szakemberei olyan akkumulátortechnológiákat keresnek, amelyeket később a lehetőleg önállóan is megvalósíthatnak. A cég 2012 óta érdeklődik a különböző akkumulátortechnológiák iránt, de akkor a csoport még azt vizsgálta, hogy más gyártók termékei miként alkalmazhatók a Google termékeiben. A jelenleg mindössze négytagú kutatócsoportot dr. Ramesh Bhardwaj, az Apple korábbi szakértője vezeti és az elsődleges feladata az önálló fejlesztés lehetőségeinek megvizsgálása.

A The Wall Street Journal értesülései alapján jelenleg legalább 20 olyan Google-projekt van, amelyek valamilyen szinten az akkumulátorokhoz kapcsolódnak - erről dr. Bhardwaj mesélt a gazdasági élet néhány képviselőjének. Az akkumulátorok számos programban fontos szerepet játszanak, elég csak a robotautó fejlesztésére; a tavaly szeptemberben ismertté vált Wing projektre, amelynek keretében csomagszállító drónokat készítenek vagy szemüvegük, a Glass új változatára gondolni. Az energiatárolás hatékony módja mindegyik esetben kiemelt fontosságú. A Google számos technológiai konszernnel együttműködik az akkumulátorfejlesztés területén, köztük van az Apple, a Tesla Motors és az IBM.

Egy ipari konferencián elmondottak alapján Dr. Bhardwaj a nagyon vékony, úgynevezett szilárdtest-akkumulátorok használatát preferálja, melyeket okostelefonokba, viselhető termékekbe vagy akár még az emberi testbe is beépíthetik. Miután ezekben az akkumulátorokban nincsenek éghető elektrolitok, ezért sokkal biztonságosabbak az égés- és robbanásveszélyesebb lítium-ionos akkumulátoroknál. Ennek köszönhetően a szilárdtest-akkumulátorok akár a társaság vércukorszintet mérő kontaktlencséibe is beépíthetők lennének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)