Berta Sándor

Meg­bírságolhatják Hollandiában a Google-t

A társaságot azért büntethetik meg, mert úgynevezett szuperprofilokat állított össze.

A holland adatvédelmi hivatal (College bescherming persoonsgegevens, CBP) a felhasználói adatok engedély nélküli összekapcsolása miatt bírságolná meg az amerikai társaságot. A maximális büntetés 15 millió euró lehet, a Google februárig változtathat a jelenlegi gyakorlatán. Az óriáscég 2012 márciusában egyoldalúan változtatta meg az adatvédelmi irányelveit és azóta a felhasználók bizonyos szolgáltatásaihoz kapcsolódó profiljaiból állít össze a szuperprofilokat.

A változtatást már korábban az Európai Unió adatvédelmi biztosai is kritizálták, mindez azonban nem akadályozta meg a vállalatot abban, hogy megvalósítsa az elképzelését. A Google ráadásul túl későn jelezte a tervezett módosításokat és elutasította a bevezetés időpontjának elhalasztását is. A CBP azt követelte a konszerntől, hogy szerezzen engedélyt a felhasználóktól az adatgyűjtéshez, valamint az adatok kiadásakor az embereket tájékoztassák arról, hogy az információkat milyen összefüggésekben használja majd fel a társaság. További problémát jelent a hivatal szerint, hogy a Google megpróbálja elrejteni az internetezők elől azt a tényt, hogy a YouTube is hozzá tartozik.

Jacob Kohnstamm, a CBP elnöke azt nyilatkozta, hogy az óriáscég egy láthatatlan hálóban gyűjti össze a személyes adatokat, anélkül, hogy erről bárkit is tájékoztatna vagy ehhez bárkitől is engedélyt kérne. Ez a helyzet már 2012 óta változatlan, és nagyon remélik, hogy a vállalat nem fogja továbbra is próbára tenni a türelmüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BaliBoy #1
    Nagyon helyes!