Berta Sándor

A Google legjobb korszaka már elmúlt?

Peter Thiel befektető szerint az óriáscég feldarabolása több ok miatt is ésszerűtlen lépés lenne.

A német származású üzletember elsőként fektetett be a Facebookba és vált ezáltal gazdaggá, ezáltal adnak a szavára, nemcsak Európában, hanem a Szilícium-völgyben is. Most a Google kapcsán fejtette ki a véleményét. "Amennyiben a Google-t feldarabolják, akkor jönni fog más, aki felváltja. Egy olyan világban, amelyben semmi sem változik, nagyon rosszak lennének a monopóliumok, de egy dinamikus világban mindig valami új jön létre. Ha a világ még mindig statikus lenne, akkor egy olyan vállalat, mint korábban az IBM vagy most a Google száz évre monopolhelyzetbe kerülhetne. De a világ már rég nem olyan" - nyilatkozta Peter Thiel.

Szerinte ma már ésszerűtlen ötlet lenne feldarabolni a társaságot, amelynek legjobb korszaka ráadásul már elmúlt. A befektető rámutatott, hogy az IT kivételével minden más terület fejlődése leállt és az IT-vel szemben támasztott elvárások éppen azért ilyen nagyok, mert a többi területen gyakorlatilag semmi sem történik. Ugyanakkor problémát jelent az is, hogy az európaiak pesszimisták és egyáltalán nem bíznak a jövőben. "Mikor tartott egy európai politikus utoljára olyan beszédet, amelyben pozitív jövőképet festett le?" - tette fel a kérdést.

Ezzel szemben a Szilícium-völgyben élő emberek sok szempontból pont az európaiak ellentétének számítanak. "Aki sikeresen előreviszi a vállalkozását, annak konkrét és pozitív elképzelése van a jövőről" - emelte ki az üzletember. Thiel 2012-ben szóvá tette, hogy bár a Google komoly összegeket fektet be az olyan innovatív technikákba, mint a robotautók, de azóta egyszerűen kifogyott az ötletekből.

A Google feldarabolását már 2007 decemberében felvetette Hermann Maurer professzor, a Grazi Műszaki Egyetem munkatársa, majd Sigmar Gabriel német alkancellár és gazdasági miniszter nyilatkozott úgy, hogy ha szükséges, kezdeményezné a Google, a Facebook és a többi óriáscég feldaraboltatását. Az EU más szintjein is felmerült ez az ötlet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!