Berta Sándor

Létrejött az első ingyenes kubai WLAN-hálózat

Az új rendszer kiépítése egy olyan művésznek köszönhető, aki jóban van a jelenlegi állami vezetőkkel.

Alexis Leiva Machado ("Kcho") kubai művész számára az állami távközlési felügyelet engedélyezte, hogy kiépíthesse az első ingyenes nyilvános WLAN-hálózatot, illetve ilyen célokra megnyithassa az emberek előtt a saját elérését. Kcho azért vágott bele a projektbe, mert szeretné a helyi lakosokhoz közelebb hozni az internetet. A művész kulturális központot működtet, így elegendő helyet is tud biztosítani az internetező felhasználók számára. A jelenlegi sávszélesség 2 Mbit/s, amiért Kcho havonta 900 dollárnak megfelelő összeget fizet.


A BBC tudósítása szerint a magas árak miatt csupán a kubai lakosság 5-25 százalékához jut el az internet. Bár a sávszélesség csekély, a hálózatot mégis rendszeresen használják a helyiek. Az ETECSA nevű állami távközlési szolgáltató most is kínál hozzáféréseket, de azok használatáért óránként 4,5 dollárt kér el, amely a helyi 20-25 dolláros átlagjövedelmet figyelembe véve borzasztóan drága. Kubában ezért pendriveokon terjesztik a lementett internetes tartalmakat, amelyeket heti csomagoknak neveznek, emellett létrehozták az SNet nevű magánhálózatot.


Kuba az elmúlt hónapokban nyitott a külvilág felé, miután január 15-én Barack Obama eltörölte az ország elleni szankciókat. Az ETECSA ezután helyreállította a Kuba és az Amerikai Egyesült Államok közötti telefonkapcsolatokat, majd a Netflix bejelentette, hogy megnyitja a szolgáltatását a kubaiak előtt, bár ez jelenleg inkább gesztusértékű lépésnek tekinthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!