Berta Sándor

Talibán-szerű témának tartja az internet­semlegességet az EU-biztos

Az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa olyan kijelentéseket tett, amelyek miatt könnyen a kritikák kereszttüzébe kerülhet.

Günther Oettinger a német szövetségi pénzügyminisztérium meghívására vett részt egy rendezvényen, ahol többek között Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója is jelen volt. A témák között szerepelt a Google, az ötödik generációs mobilhálózat és az internetsemlegesség.

Oettinger kijelentette: "Ami az internetsemlegességet illeti, azzal kapcsolatban Németországban vannak tálib-szerű megnyilvánulások. Az online közösség és a kalózok tökéletes egyenlőséget akarnak, és a gonosz iparról beszélnek. De ez a kérdés nem a iparról szól, nem a vezérigazgatóról és a fizetéséről."

"Ha valós idejű közlekedésbiztonságot akarunk, akkor az az életünkről szól és ennek abszolút elsőbbséget kell élveznie mind a mennyiséget, mind a kapacitásokat tekintve. Ha egy vidéki kórháznak egy súlyos baleset sérültjeit kell kiszolgálnia, és az egyetemi klinika tapasztalt orvosai távolról tudnak segíteni, ha ez az elektronikus sebészet lehetségessé válik, csak tökéletes kapcsolat mellett valósulhat meg. Mindennek ára van, és nem beszélhetünk egyenlőségről."


"Mi a fontosabb, hogy egy autóban hátul ülő 6 éves kislány zenét tölthessen le a YouTube kínálatából és a mellette ülő 9 éves fiútestvére valós idejű kapcsolat mellett játszani tudjon, vagy hogy a vezető megtudja, hogy jobbról közeledik valami? Én úgy gondolom, hogy a YouTube várhat néhány másodpercet és a játéknak sem kell tökéletesen megjelennie a képernyőn. Fontos, hogy a közlekedésbiztonság (egy kereskedelmi szolgáltatás!), az egészség (szintén egy kereskedelmi szolgáltatás!) és még néhány további szolgáltatás eltérhessen az internetsemlegességtől, ettől a tálib-szerű témától."

A politikus már januárban azt nyilatkozta, hogy elengedhetetlen az internetsemlegesség és mindenkinek biztosítani kell a magas szintű internethozzáférést. Ugyanakkor úgy vélte: fontosabb lehet például, hogy egy autós gyorsabban férhessen hozzá a közlekedési információkhoz, mint az, hogy a gyermeke a hátsó ülésen éppen elérje a digitális tartalmakat. Március elején közölte, hogy bizonyos szolgáltatásoknak, például a mentőszolgálatoknak és a kórházaknak a vészhívások továbbításakor vagy a műtétek távgyógyászati segítésekor magasabb prioritást kellene kapniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gery13 #7
    hát igen. az internet fejlesztői(feltalálói) elhunytak, így már lehet rá kiszabni korlátokat, adókat...... gusztustalan dolog ez.
    legfőképpen ennek köszönheti az emberiség a roppant fejlődést az elmult 20 évben.
    ezek meg korlátoznák. az ilyenektől a levegőt kellene megvonni.
  • kvp #6
    Eloszor is az EU vezeteseben hivatalnoki szinten jellemzoen olyan politikusok vannak, akik az uborka gorbuletet is szabalyozni szerettek volna. Aztan szoltak nekik, hogy a biologia nem igy mukodik. Ugyanezek talalnak ki mindenfele bevezethetetlen szabalyt, vagy mint az angol lebukott politikusok peldaibol is lattuk, penzert fogadtatnak el torvenyeket. (mind amerikai, mind kinai lefizetesek tortentek es ezek csak az illegalis, az eu-n kivulrol jovo penzek, eu-n beluli cegekert legalis a lobbizas)

    Az internetsemlegesseg pedig azt jelenti, hogy az telekommunikacios kozmu szolgaltato nem szolhat bele, hogy en a sajat kapcsolatomon mit forgalmazok es nem kerhet penzt a tartalom keszitoitol. Lasd a peldat a vizkozmu szolgaltatoval, aki ugyancsak nem kerhet penzt mondjuk a google markaju szarazteszta keszitojetol, hogy adjon nekem vizet a tesztafozeshez es nem korlatozhatja a vizhozzaferest, ha nem a vele szerzodeses microsoft szaraztesztat hasznalok.

    A tarsdalmilag fontos szolgaltatasokat tenyleg prioritassal kell ellatni, de ezt csak tisztan nonprofit alapon szabad, tehat aki kifizeti a tb jarulekot meg az utdijat, annak ingyen jar a gyors orvosi hozzaferes es a kozlekedesi adat, de ez tisztan nonprofit alapon tortenhet es ez nem eritheti hatranyosan az allampolgarokat vagy a kis es kozepvallalkozasokat.

    Ugyanugy ahogy ma mar nem igazan lehet kiirni egy boltra, hogy zsidokat nem szolgalunk ki, ugy nem lehet azt mondani egy honlapra, hogy politikai/kereskdelmi/akarmilyen okbol blokkoljuk vagy lassitjuk ha nem fizetnek erte pluszban. Egyetlen szolgaltato sem mondhatja, hogy o tobb penzt ker az ellenzeki oldalak megjeleniteseert, mint a kormanyzatiakert vagy a szegenyebb korzetekben tobb penzert adja ugyanazt a netet. A szolgaltatasi kotelezettseg es a megkulonboztetes tilalma vizkozmu eseten mar itthon is torvenybe van foglalva, ezt ideje az eu-n belul kiterjeszteni a telekommunikacios kozmuvekre is. Az EU egyebkent az amerikai lobbistak ellenere (lasd a cikkben szereplo biztost) is e fele halad, tehat az egyseges telekommunikacios piac fele, amikor mindneki ugyanannyit fizet ugyanazert a szolgaltatasert, fuggetlenul a lakhelyetol, etnikumatol es barmilyen mas jelenlegi modosito tenyezotol. Ez tenyleg politika, de nem talib, hanem demokratikus es eselyegyenlosegi azaz szocialis alapu. Ez persze ellentetes a kapitalista elvekkel, de az EU nem lehet tisztan vadkapitalista, mivel az szembemenne a jelenleg elfogadott normakkal.

    Mar eleve ott elverzik az ervrendszere, amikor a kozlekedesbiztonsagot kereskedelmi szolgaltatasnak veszi, ami csak a gazdagoknak elerheto. Ez kozossegi feldat, tehat mindenkinek biztositani kell, kulonben nem er semmit es a gazdagoknak sem fog mukodni. Az allami egeszsegugy is hasonlo, nem lehet egy baleset helyszinen maganbiztositasi kartyat kerni az emberektol, hogy csak a fizetokepes serulteket vigye el a mento, mint ahogy nem szabad a penzugyi helyzet alapjan kell prioritast felallitani az ellatas sorrendjenel sem. Minden ilyen probalkozas azt a tarsadalmi szolidaritast veri szet, ami ugyan erosen antikapitalista, de nelkulozhetetlen az eu demokratikus rendszerenek fennmaradasahoz. Ha a nem gazdag tobbseg szamara nem jar egy demokratikus rendszer elonyokkel, akkor nem fogjak tamogatni annak fennmaradasat. Ezert is olyan alacsony a liberalis kapitalizmus tamogatottsaga itthon, akarmennyire is jo volt kapitalista szempontbol.
  • Omega #5
    Tiszta önellentmondás amit írsz. A fószer pedig jól gondolja, az internetsemlegesség egy elvi ideális állapot, hogyha nem valósul meg, annak különböző okai lehetnek, de ettől még maga fogalom nem változik. Még szerencse, hogy ő foglalkozik vele főállásban és nem ti.
  • SupraMKIII #4
    Pedig már-már kezdett olyan érzésem lenni, hogy az EU vezetésben a totál idiótákat nem engedik fontos pozicióba.

    Tévedtem...
  • kvp #3
    Jol lathato modon nem tudja megkulonboztetni az elofizeto tipus alapu prioritaskezelest az elofizetoi kapcsolaton beluli prioritaskezelestol. Az egyik esetben egy real time hozzaferest a magasabb elifizetoi dijert biztositott savszelessegen es tulterheles eseten magasabb prioritason szolgalnak ki, mig a sima elofizetest ertelmeszeruen olcsobban es alacsonyabb prioritason. Viszont az internetsemlegesseg nem errol szol, hanem arrol, hogy ha egy elofizeto egyszer kifizetett egy adott tipusu hozzaferest, akkor a szolgaltatonak mar nem lehet beleszolasa abba, hogy azon o mit forgalmaz es a taralom tipusank fuggvenyeben sem kerhet plusz penzt senkitol.

    A mentok infoi es a forgalmi adatok egesz mas kapcsolaton kell, hogy menjenek, fuggetlenul a kereskedelmi rendszerek forgalmatol. Ezek prioritasat nem kereskedelmi, hanem torvenyi modon kell szabalyozni, mig a kereskedelmi csomagok eseten biztositani kell egy fix szavszelesseget, amit ha valaki kifizet, akkor onnantol azt biztositani kell a tartalomtol fuggetlenul. Vizszolgaltatasi peldanal maradva az termeszetes, hogy ha vizhiany van, akkor egy korhaz prioritast elvez a maganlakasokkal szemben, de ha az ember kinyitotta a csapot, akkor az abbol jovo vizet arra hasznalja amire akarja es ha eppen tesztat szeretne fozni vele, akkor nem kerhet a vizmu a teszta gyartojatol penzt azert, hogy a fozeshez is jojjon viz a csapbol, ne csak a mosogatashoz.
  • arty #2
    Kifelejtette a haverjait, a lobbit aki fizeti. Nekik is kéne elsőbbség, nem szép dolog, h nem említette!

    (jójó, tudom, először a mentőkkel kell dobálózni, esetleg a terrorizmussal ... és ha már van priorizálás, jöhetnek a haverok! patkány.)
  • NEXUS6 #1
    Ez meg mi a faxról beszél a megaszélessáv korában!?
    Egy szakmai dokumentáció pár 10 KB, képekkel pár 10 MB, egy HD video viszont GB-okban mérhető, nincs összemérhető nagyságrendben az amiről beszél!

    Az öreg lenne legjobban kiakadva, ha nem jutna hozzá a napi rendes netesporeszhez, arra hivatkozva, hogy valakinek a kutyusát operálják az állatklinikán! FaX. (Ami persze tök életszerűetlen)
    XD

    Ez a Zeu fődigitalógusa? Király!
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2015.03.15. 18:03:47