Berta Sándor

Hogyan lehet netelérése további 1,5 milliárd embernek?

Ezt próbálták kitalálni a Nemzetközi Távközlési Unió képviselői egy konferencián.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) a dél-koreai Busanban rendezett konferencián megerősítette azokat a terveket, miszerint 2020-ig további 1,5 milliárd embert szeretnének ellátni internethozzáférésekkel. Az elképzelés része a Connect 2020 Agenda for Global Telecommunication/ICT Development című anyagnak, ami az információs és a telekommunikációs szektor jövőjét akarja formálni. A dokumentumot két héten át tartó egyeztetések után egyhangúlag elfogadták az ITU tagállamai.

A Connect 2020 Agenda for Global Telecommunication/ICT Development a tagországoknak azon közös céljait foglalja össze, amiket 2020-ig az IT-ökorendszeren belül el akarnak érni. A dokumentum négy pillérre épül, ezek segíthetnek a célok elérésében. A pillérek a következők: növekedés, társadalmi integráció, fenntarthatóság, valamint innováció és partnerség. A csatlakozó országok képviselői biztosítani akarják, hogy a távközlés és az IT továbbra is a fenntartható fejlődés olyan kulcselemei maradjanak, amelyek a gazdasági, a társadalmi és az ökológiai dimenziókat egyaránt figyelembe veszik.


A 1,5 milliárd új internetező csak akkor kapcsolódhat a világhálóra, ha javítanak a telekommunikációs infrastruktúrákon, több lesz a csatlakozási pont és olcsóbbá válnak az előfizetések, illetve az IT-eszközök. Jelenleg több mint négymilliárd olyan felhasználó van, akiknek nincs hozzáférési lehetőségük az internethez. 2020-ra a világ háztartásainak 55 százaléka rendelkezhet majd legalább egy interneteléréssel és a lakosság 60 százaléka szörfölhet majd a világhálón, és addigra a távközlés, illetve az IT-rendszerek 40 százalékkal olcsóbbá válhatnak.

Csökkenteni kell a digitális szakadékot, meg kell birkózni a kihívásokkal; Hamadoun I. Touré, az ITU főtitkára elmondta, hogy ez egyrészt az összes ITU-tagállam közös kötelezettségvállalása, másrészt egy felhívás minden érintett felé, hogy együtt dolgozzanak azért, hogy az IT-technológiák lehetővé tegyék a növekedést és a fejlesztéseket. A szervezet az új stratégiai tervvel ehhez járulhat hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #1
    Pl. Internetadóval...