SG.hu

Műholdas internetszolgáltatás az Eutelsattól

Csak egy parabolaantenna, egy modem és havi 10 ezer forint kell a bárhonnan elérhető szélessávú internethez.

A mobilnet nagyléptékű fejlesztése ellenére is vannak olyan ritkán lakott, vagy domborzati viszonyok miatt problémásnak számító területek Magyarországon, ahol semmilyen internetszolgáltatás nincs, ezeket célozza az Eutelsat szélessávú műholdas szolgáltatása. A cég Ka-sávú műholdjának kapacitása 90 Gbps, de ebből Magyarországra mintegy 2 Gbps jut, ezen osztozik majd az összes előfizetőjük. A cég képviselője, Jurásek Sándor regionális üzletfejlesztési vezető elmondta, hogy a teljes magyar lakosság 6%-a, a vidéken élők 16%-a még mindig nem rendelkezik vezetékes interneteléréssel, számukra szeretnének alternatívát kínálni.

Klikk ide!

Szolgáltatásuk igénybe vételéhez egy kicsi, 77 cm-es parabolaantennára és egy modemre van szükség, azaz még hagyományos telefonvonal sem kell hozzá. A rendszer telepítése, felállítása egyszerű, ezért akár saját kezűleg is elvégezhető. Az elérhető letöltési sebesség 22 Mbps, míg a feltöltés maximálisan 6 Mbps lehet. Egyetlen hátránya a műhold távolsága miatti hatalmas lag, azaz az az időtartam, ami egy honlap böngészőbeli beütése és a megjelenése között eltelik. Ez a 700-800 milliszekundum leírva nem tűnik soknak, de bizonyos felhasználást (például az árveréseket és az FPS játékot) nehézkessé tesz.

A szolgáltatás ára miatt is csak azoknak ajánlható, akik más módon nem tudnak internetre kapcsolódni, vagy másodlagos, biztonsági vonalként gondolnak rá. A regisztráció 10 ezer, az általuk végrehajtott telepítés 21 ezer forintba kerül. A legkisebb, 10/2 megabites, 8 GB adatforgalmat tartalmazó csomag ára bruttó havi 9900 forint 2 év hűségidő mellett, ugyanez kétszer ennyi adatmennyiséggel 12 900 forint. A legdrágább korlátlannak jelölt, de valójában 100 GB adatforgalom után 3 megabitre lassított, és csak éjszaka korlátlan kisvállalati csomag havi bruttó 38 ezer forintért érhető el. A korlátos sávszélességre jellemző, hogy ebből csak az első ezer előfizető kiszolgálását vállalják, ennyi fér bele biztosan a mostani 2 gigabites sávba.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

"Nem több tízezer előfizetőre számítunk, abszolút kiegészítő szolgáltatásról van szó. Meghatározó számunkra, hogy az adott ország hogyan áll a digitálisan elmaradott területek bekapcsolásához. Például Angliában és Franciaországban nagyon jó támogatási rendszer működik, előbbiben akár 500 euró támogatás vehető igénybe például egy erdőben lakó, de vállalkozni kívánó előfizetőnek. Ez fedezi az eszköz és a telepítés összes költségét. Ezek a különbségek nagyon nagy differenciákat okoznak Európában." - mondta Jurásek Sándor.

Érdekesség, hogy korábban a manapság igencsak nehéz pénzügyi helyzetben lévő BTel is az RG Networks-szel állt kapcsolatban nagykereskedelmi partnerként, az Eutelsat reményei szerint ezeket a műholdas ügyfeleket is meg tudják tartani valamilyen formában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #9
  Mo. elegge jo helyzetben van. pl Angliahoz kepes, ahol ha nem 1 nagyvaros kozepen elsz, tokon is szurhatod magad..van BT, meg TalkTalk, meg hasonlo szintu szolgaltatok amik a szar es fos szinonimai....En peldaul per pill olyan 5 merfoldnyire vagyok 1 nagyobb angol varostol, max elerheto sebesseg: 2mbit...2014 vegen, a "fejlett" nyugaton....
 • matatom #8
  Hmm, az nem is olyan rossz. Mondok egy nyugati példát: Frankfurt, Telekom hálózat (az, a magenta) maximális sávszélesség, ha minden jól megy kb. 4 Mbit/s le, 0,5 Mbit/s fel, ping szerencsés esetben benéz 20ms alá is. Ár: kb 9000 Ft. És ez nem is olyan ritka Németországban, mint gondolnánk. Szóval annyira nem szar a helyzet Magyarországon, sőt...
 • hungi #7
  Lehet kampányolni a monornet ellen, csak nem érdemes, bármilyen ADSL ezerszer jobb ennél. Mivel tányéros, ezért az időjárás sokkal jobban zavarja (kb. mint a TV adást), plusz az elméleti maximumok helyett meg kellene nézni a szerződés apró betűs részében a minimálisan garantált sávszélt. Volt szerencsém Astrás netet konfigurálni (az még egy irányú volt, telefonos modemmel ment a kérés, műhold lőtte vissza az adatcsomagokat). Már az is eszméletlen lassú volt. 2010-ben.
  Persze ahol nincs más alternatíva, oda nyilván jó lesz, főleg hogy nem kell már hozzá telefonvonal.
 • MsUser #6
  UPC 29-es körzet "valójában elavult MONORNET" Havi 7000.-ft ért 8Mb/s le 1Mb/s fel 10-30Km re Budapestől teljesen monopol módon semmilyen más jobb sávszélt kevesebbért kínáló szolgáltató évek óta nem terjeszkedhet érthetetlen okokból. :)
  Egyébként ADSL és laggol megszakad eső, vihar után nincs napokig NET a város közepén!
  ... Szóval életképes lehet ez a műholdas NET!...
 • TokraFan #5
  Ilyen áron ez hazánkban szerintem versenyképtelen. Elmaradott helyen nem gazdagok élnek, ilyen paraméterekkel (főleg az adatkorlát az, ami nagyon gáz), nem sok jövőt jósolok ennek. Léteznek persze olyan cégek, esetleg néhány kis/nagybirtokos milliárdos, akiknek a palotája olyan helyen van, ahol más módon nem érhető el a világháló (nekik még pénzük is lesz rá), de ebből óriási user bázis biztosan nem lesz.
 • Cat #4
  Aki erdőben lakik és még mobil hálózat sincs.
 • DarkHorSe #3
  havi adatforgalom 8gb :D

  Hatalmas sikert josolok neki, ki a faszom tol ebbe penzt?
 • bandypappa #2
  Nagyon jó kezdeményezésnek tűnik, sok sikert kívánok hozzá.
  "Magyarországra mintegy 2 Gbps jut, ezen osztozik majd az összes előfizetőjük." Ez mennyiben befolyásolja a terjeszkedés méreteit?

  Igen nyilván nehéz lenne 800-as pinggel last hitelni dotában, de még igy is jobb mint a nonet.

  Szoval sok sikert hozzá!
 • paby88 #1
  fps játék? hát ha nem valami körökre osztott stratégia akkor bármely online játéknál gondott okoz a lag