Gyurkity Péter

Drága és nehéz az új Sony Walkman

A gyártó ismét frissítette a Walkman családot, az új zenelejátszó azonban elüt a megszokottól.

A Sony a nyolcvanas és a kilencvenes években uralta a hordozható zenelejátszók piacát, a digitális korszak beköszöntével azonban a kazettás megoldások gyorsan kikoptak a divatból. Néhány évvel ezelőtt az okostelefonok szegmensében jelent meg a jól ismert márkanév, most pedig egy olyan új fejlesztéssel bővült a kínálat, amivel érdekes módon nem lehet telefonálni.

A Sony Walkman NW-ZX2 egy érdekes, nem mindennapi megoldás a hordozható kütyük piacán, amely ezúttal nem a kijelzőre, vagy a nagy teljesítményre, hanem a zenei élményre fókuszál. Ennek megfelelően a hardveres specifikáció senkit nem fog lenyűgözni, hiszen sem a kereken 4 hüvelykes, 480 x 854 pixel felbontást és 245 ppi pixelsűrűséget kínáló érintőképernyő, sem pedig az ehhez társuló, egyelőre ismeretlen típusú chip nem tartozik a csúcskategóriába. A belső tároló már jelzi a fókusz irányát, hiszen ez alapesetben is 128 GB-os, mi több, microSD révén még tovább bővíthető.


A támogatott technológiák listáján megtalálható a WiFi 802.11 b/g/n/a, az NFC, valamint a Bluetooth, ez utóbbiak esetében pedig szintén a zenelejátszás lehetőségét emelik ki, amely egyetlen gombnyomásra elérhető. A pontos fizikai méret 65,1 x 131,2 x 18,5 mm, a súly 235 gramm, amihez fekete, tetszetős külső párosul, a 3,5 mm-es jack csatlakozót kiemelő kitüremkedéssel – nyilvánvaló, hogy egy meglehetősen vastag és nehéz megoldással van dolgunk. Az akkumulátor pontos mérete nem ismert, ám a Sony szerint ez 60 óra MP3-lejátszást (128 kbps), illetve 33 óra FLAC zenehallgatást (192 KHz/24 bit) biztosít, feltöltéséhez pedig 4,5 órára van szükség. A szoftveres oldalon az Android 4.2 Jelly Bean kapott helyet, ami szintén nem túl friss.

Az ár legalább ilyen érdekes, hiszen ez 1199 dollár, amivel nyilván nem fogják meghódítani a széles tömegeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #20
    Magas minőségű Studio hangminőségű Walkman.
    High-Resolution Audio a legjobban, optimalizált, S-Master ™ HX technológia.
    A tömörített audio fájlok felskálázása hogy közelebb legyen a nagyrészletességű audio hangzáshoz DSEE HX ™ egy stúdióhangzás!
    Bár ezen az eszközön bűn gyenge mp3-at hallgatni de megpróbálta a Sony ezt is a lehető legjobb hangzással.
    Illik hozzá a MDR-Z7 minőségi fejhallgató.
    Utoljára szerkesztette: MsUser, 2015.01.13. 06:00:27
  • MsUser #19
    Kötelező vásár az MD rekorderem mellé megveszem ha már elérhető!
    De a cikk valóban tévútra tért, azért tartottam meg sokéves Sony Ericsson walkman mobilokat mert jó a hangjuk. Ennek az eszköznek nem célja telefonnak lenni :)
    Utoljára szerkesztette: MsUser, 2015.01.13. 05:38:32
  • bakkerman #18
    Irhattam volna itunest is. Nem zenei kanaan amit irtam,csak ez a jelen meg a jovi. Vagy te meg cd-rol,kazettarol, meg bakelitrol hallgatod a zenet?
  • skinnyman #17
    Fogalmazzunk ugy, hogy ha szamodra az "ember elete vegeig tarto deezer vagy spotify elofizu" a zenei kanaan, akkor nem te vagy a cucc celkozonsege :)
  • SupraMKIII #16
    Azért álljunk már meg egy pillanatra, és gondolkozzunk már!

    HORDOZHATÓ lejátszó, ergó, menet közben fogják használni, vagyis alapvetően zajos környezetben. Tehát teljesen mindegy, hogy a total harmónikus torzítása 0.0000000000000000001, meg hasonlók, amikor a villamos csikorgásától amúgy is megsüketülsz.

    A másik probléma, maga a fej, és különösen a fülhallgató: nehogy már meg akarja valaki magyarázni, hogy egy közepes asztali hifi minőségét megközelíti bármelyik fülhallgató! Innentől kezdve pedig ott ette meg a fene ez egészet.

    Szóval ez a termék szerintem egyszerűen csak a sznoboknak készült, és ezért teljesen felesleges a műszaki tartalmon rágódni (bár az ára szerintem is felháborító), mert nem ez a lényege.

    Az persze egy másik kérdés, hogy mennyire gáz az, hogy az ilyen eszközöket megéri piacra dobni, de ez már egy más téma.

    (És még mielőtt fikázna valaki, én is sokat költök minőségi cuccokra, és értek is hozzájuk valamennyire.)

    Egyébként aki ennyire minőséget akar, használjon külső D/A konvertert a telefonjához - nem macerásabb, mint egy külön média lejátszó, de sokkal olcsóbb.
    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2015.01.12. 09:35:04
  • SanMaster #15
    1199$ noooormmmális? Ez bukta, és most megmondom. Szerintem a Sony az Apple példáján 3 megszorozta az előállítási költséget, mert ha drága, akkor vinni fogják. Nem baj, előbb utóbb csődbe megy a Sony, a szórakoztató elektronikát gyártó üzletága mindenképp....
  • Omega #14
    Durva hiba ezt okostelefonnak hívni.
  • korbin555 #13
    swine666 - +1.

    És az említett zenelejátszók is drágák.Az AK240 pl. 600 ezer HUF felett van.Szóval nem lepődtem meg,mikor ennek megláttam az árát.Egyszerűen nem tömegtermék,hanem prémium kategória.Minőségben,és árban is.
  • swine666 #12
    Ez az új walkman alapból nem telefon.. attól, hogy méretes érintő panel tátong az előlapon még nem jelent semmit. A felbontás és hardver erőssége itt másodlagos szempont. Egy minőségi ,,zene lejátszó" fő erőssége, hogy a bele épített fejhallgató erősítő és DAC (digital- analog decoder) kiváló minőségű legyen. Az utóbbi viszi el a lejátszó költségének jó részét. Hogy egy telefon jobban szólna mint egy audiofil vagy high-end audio lejátszó egy nagy büdös l....f..t. A telefonol hangminősége ezek közelébe nem ér... max megközelíteni akarják vagy tudják pl. almáék Ipodja.. de az se nagy durranás.. jó pénzért valami.
    Ha veszel egy komoly fejhallgatót az alap 250 vagy 600 Ohm impedanciával rendelkezik.. és egyik okos telefon se tudja meghajtani úgy, hogy kellő hangerővel, tisztán és jól szóljon.
    EZÉRT vagy kifizeted egy jó lejátszóért pl. ezt az összeget vagy veszel egy fejhallgató erősítőt a telefonhoz beépített DAC-al.
    PL: Fiio X5 vagy Astell and Kern AK120, ha számít a kijelző is AK240.
    EZEK nagyon komoly a zenelejátszók minőségének tetejét képezik... jó a Fiio felső - közép kategória.
    Ezek már kihajtanak egy 600 Ohm - os fejhallgatót is amitől egy Iphon 6 vagy Samsung S5 csak sziszeg.. és erölködik valamit.
  • xyl #11
    Hááát... Az eredeti walkman, ugye kicsi volt, könnyű volt (300 g) (akkori szemmel nézve), és olcsó. A célközönség: Elsősorban fiatalok, kevés pénzzel rendelkezők. Persze, a minőségben kompromisszumot kellett kötni, dehát senki nem várta el, hogy úgy szóljon, mint egy hifitorony jó erősítővel és jó nagy, minőségi hangládákkal.
    Most ez ahhoz képest: nehéz (235 g! - lásd az eredetit), és drága. Más a célközönség. A Sony meg próbál a Walkman márkanévvel egy csomó, az eredeti elképzeléstől jócskán eltérő dolgot eladni.

    Szóval, valami olyasmi történik, mint a WV régi és új bogara, a Morris Mini és az új Mini, stb. Ezek mind, mind a régi nevet felhasználva más kategóriát jelentenek. Kérdés, hogy a vásárlók erre mit lépnek.