Berta Sándor

Hazai eszközökkel váltaná ki a külföldi technikát Kína

A távol-keleti államban a jövőben a helyi gyártók hálózattechnikai berendezéseit használnák mindenhol a közigazgatásban.

Tovább szigorította eddigi IT-politikáját Kína. Az ázsiai ország vezetése úgy döntött, hogy a jövőben a külföldi berendezéseket hazai termékekkel kell kiváltani. Mindez elsősorban a helyi hivatalokat, bankokat, a fegyveres erőket és az állami vállalatokat érinti. Siping városában már kísérletképpen alkalmazták az új gyakorlatot. A Windows operációs rendszert a Neo Kylin szoftverrel váltották ki, valamint az Inspur cég szervereit is üzembe helyezték.

A Microsoft mellett a változásokat megérezheti például a Cisco, amelynek közvetlen helyi vetélytársa a Huawei. Ugyanakkor a Bloomberg gazdasági hírügynökség értesülései alapján a kínai kormány a külföldi gyártóknak kínál egy lehetőséget, hogy a készülékeiket továbbra is alkalmazhassák a távol-keleti államban. Amennyiben az érintett társaságok bepillantást engednek a kínai hivatalok számára a termékek forráskódjaiba vagy lehetővé teszik, hogy a helyi hatóságok teljes mértékben átvizsgálhassák azokat, akkor nem kell kivonniuk az eszközeiket az országból. Az viszont kérdéses, hogy erre hány egyesült államokbeli és európai gyártó lesz hajlandó.

Kínában biztonsági okokból az új kormányzati asztali számítógépekre, laptopokra és táblákra megtiltották a Windows 8 és a Windows 8.1 telepítését, ezzel párhuzamosan pedig előtérbe kerülhet a Linux. Ezután a kormány az IBM-mel szemben keményített be, majd a külföldi vírusirtókat is száműzték a kormányzati számítógépekről. Augusztusban pedig átmenetileg megtiltották a hivataloknak, hogy megvásárolják az Apple termékeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #4
  Na igen, asszem amerikában volt valami vizsgálat a huawei ellen, európában semmi.
  A kémkedési botrány után az egész világ óvatosabb, európa már el is felejtette -> európát az kémkedi szét aki akarja.
 • dartois83 #3
  Ennek ellenére ha jól tudom, a Huawei pedig vígan hálózatot fejleszt Európában. Nem ártana a kínai rendszerépítőknek is a körme alá nézni.
 • zola2000 #2
  Jah a rohadékok mindent ellopnak ... a kémkedési botrányok óta azért szerintem jogos a kínaiak aggodalma is, a sok "véletlen" biztosonsági rés miatt.
 • Myers #1
  Esetleg még a szabadalmakról is mondjanak le, hivatalosan. :) Előbb vagy utóbb úgy is bukják az üzletet Kínában, akármit is csinálnak, akkor már jobb, ha nem kínálják tálcán a kódot. Persze a rövidlátás és a gyors haszon reményében tálcán fogják kínálni.