Berta Sándor

Csak prototípusok készítésére alkalmazzák a 3D-nyomtatókat

A 3D nyomtatók elterjedését magas áruk gátolja, leginkább prototípusok készítésére használják. Egy kutya nagyon örül az így kapott lábainak.

A Derby nevű eb igazán különleges karácsonyi ajándékot kapott néhány szakembertől. A kutyának a születésétől kezdve elváltozott mellső lábai voltak és nagyon szenvedett emiatt, azonban a 3D-nyomtatásnak és néhány lelkes felhasználónak köszönhetően egy új esélyt kapott az élettől. A történet rámutatott arra, hogy milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek a technológiában.


Az ausztráliai eb gyakorlatilag új életet kezdhetett és visszanyerte a mozgásszabadságának jelentős részét azután, hogy a 3D Systems cég néhány munkatársa elkészítette a személyre szabott protéziseit. Az állatra Tara Anderson, a 3D Systems menedzsere figyelt fel, miután meglátta egy állatvédő szervezet felhívását és elhatározta, hogy megpróbál segíteni rajta. Az gyorsan kiderült, hogy viszonylag hamar elkészíthetők a külső protézisek. Anderson a sikeres tesztek után nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy a történet teljes mértékben rávilágított a technológiában rejlő lehetőségekre. "Erről szól a 3D nyomtatás" - közölte.


A Derby számára megalkotott protézisek néhány alapvető módosítás után és gyakorlatilag jelentős többletköltségek nélkül a világ bármely pontján alkalmazhatók más, hasonló problémákkal küszködő kutyák esetében is. Már európai uniós szinten is szóba kerültek a 3D-nyomtatás orvostechnikai vonatkozásai, főként a szerzői jogi és iparjogvédelmi kérdések. A technológia leegyszerűsítheti az anatómiai oktatást, a Monash Egyetem tudósai ugyanis így hoztak létre nagyon nagy pontosságú testrészeket.

A Gartner elemzése szerint a berendezések elterjedését csupán a magas költségek gátolják, s jelenleg elsősorban az új termékek prototípusainak elkészítésére és kifejlesztésére, valamint innovációra használják a gyártók. A megkérdezett vállalatok 60 százaléka mondta azt, hogy a magas beszerzési költségek jelentik a legnagyobb akadályt a technológia elterjedésével kapcsolatban, ennek ellenére az érintett cégek megtalálják a módját a berendezések alkalmazásának.


Pete Basiliere, a Gartner alelnöke kijelentette, hogy az előrejelzések alapján 2018-ra a fogyasztói termékeket gyártók, illetve a nehézipari társaságok fele fog 3D nyomtatókat használni. A technológia előnye, hogy a segítségével olyan anyagokat, illetve tárgyakat is el lehet készíteni, amelyeket hagyományos gyártási eljárásokkal nem. A magas költségek a kezdetektől jelen vannak. Basiliere szerint az elmúlt időszakban a vállalkozások rájöttek arra, hogy a beszállítói láncban a 3D nyomtatók célzott használata jelentős mértékben csökkentheti az összköltségeket. A megkérdezett cégek így átlagosan 4 százalékkal olcsóbban tudták elkészíteni a különböző árucikkeket.

A Gartner elemzői augusztusban azt hangsúlyozták, hogy a 3D-nyomtatásnak még öt esztendőre van szüksége ahhoz, hogy világszerte elterjedjen. Pete Basiliere akkor azt mondta, hogy jelenleg mintegy 40 gyártó árul 3D-nyomtatókat az üzleti szféra számára, s világszerte 200 vállalkozás fejleszt és értékesít felhasználóknak szánt készülékeket. Az idén világszerte 108 151 darab készüléket értékesíthetnek, míg jövőre az előrejelzések alapján 217 350 eszközt adhatnak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!