SG.hu

3D-nyomtatással épül szálloda Texasban

Az építéshez használt gép úgy néz ki, mint bármelyik másik 3D-nyomtató - kivéve, hogy akkora, mint egy ház, és rétegről-rétegre építi fel a szállodát a texasi sivatagban.

Bővül az El Cosmico, egy már meglévő szálloda és kemping Marfa városának szélén. A tulajdonos 43 új szállodai egységet és 18 lakóházat épít a 16 hektáros területre - mindezt 3D nyomtatóval. Ez a világ első 3D-nyomtatással készült szállodája, állítja az El Cosmico tulajdonosa, Liz Lambert és a projekt mögött álló partnerek - az austini, texasi székhelyű ICON 3D-nyomtató cég és a Bjarke Ingels Group építésziroda. Lambert szerint a technológia példátlan kreativitást tesz lehetővé. "A legtöbb szállodai szoba négy fal által bezárt terület, és ugyanazt az egységet építjük újra és újra és újra rengetegszer” - mondta Lambert. "Soha nem voltam még képes ilyen kevés megkötéssel és ilyen rugalmassággal építeni. Látva a rengeteg ívet, kupolákat és parabolákat - ez egy őrült módja az építkezésnek.”


Lambert szerint az egységek olyan építészeti elemeket is tartalmazhatnak, amelyek nagy méretben való létrehozása hagyományos építéssel túl drága lenne. Az első két építés alatt álló egység egyszintes, 3,7 méter magas falai egy három hálószobás lakóteret zárnak körbe. Az íves, bézs színű falakat az ICON Vulcan nevű 14 m széles, 5 m magas és 4,75 tonna súlyú 3D-nyomtatója fújja ki magából. A 3D nyomtató "tintája” egy speciális cementalapú anyag, a Lavacrete, egy szabadalmaztatott keverék, amelyet az erősség, a megfizethető méretarány és a nyomtathatóság figyelembe vételével terveztek.


Az ICON vezérigazgatója és alapítója, Jason Ballard elmondta, hogy a munkások az időjárási viszonyok alapján állítják be és keverik össze az összetevőket. "A varázslat a keverékben történik, ez teszi lehetővé számunkra a nyomtatás folyamatát” - mondta Ballard, hozzátéve, hogy a páratartalom, a hőmérséklet és a napsütés befolyásolja az anyag viselkedését, sőt, még a végső színt is. Az ICON egy Austin melletti 3D-nyomtatott háznegyeden is dolgozik.


Látványterv a kész épület belsejéről

Hosszú távon a 3D-nyomtatott építőipar megszüntethet néhány szakmunkás állást - mondta Milad Bazli, az ausztráliai Charles Darwin Egyetem tudományos és technológiai előadója. "Úgy gondolom, hogy társadalmi szempontból és a gazdaságra gyakorolt hatás szempontjából a helyi munkahelyek tekintetében, különösen a vidéki területeken, ez lesz az egyik olyan kihívás, amelyet figyelembe kell vennünk, amikor a 3D nyomtatási módszerre térünk át” - mondta Bazli. Az El Cosmico bővítése a tervek szerint 2026-ra fejeződik be. A szállodai egységek ára 200 és 450 dollár között lesz éjszakánként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!