Berta Sándor

A 3D-nyomtatás leegy­szerűsítheti az anatómiai oktatást

A Monash Egyetem tudósai 3D-nyomtató segítségével hoztak létre anatómiai pontosságú testrészeket.

A 3D Printed Anatomy Series nevű termék az első ilyen jellegű, kereskedelmi forgalomban is kapható felszerelés, ami természetesen nem tartalmaz emberi szöveteket. A csomag része az emberi test minden fontos része, így felhasználható az anatómiai oktatásban. A kutatók az így megalkotott testrészeket a képzés során használnák fel, elsősorban azokban az országokban, ahol különösen nehéz valódi testeken gyakorolni.

Paul McMenamin, a Centre for Human Anatomy Education igazgatója közölte, hogy ez az egyszerű és olcsó felszerelés drasztikusan megváltoztathatja az orvosok képzését. A szakértő még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a termék hozzájárulhat új sebészeti eljárások kidolgozásához. A hallgatók csak nagyon nehezen érthetik meg az anatómiát, ha nem tudnak betekinteni az emberi testbe. Az új termék már az idén elérhető lesz a piacon és előnye, hogy akár a nagyon vallásos országokban is hozzájárulhat az orvosok képzéséhez.

Napjainkban az orvostudomány számára komoly problémát jelent, hogy nincsen megfelelő mennyiségű test, amin a hallgatók gyakorolhatnának, s a tárolásuk sem egyszerű és olcsó. A kinyomtatott testrészek ezzel szemben olcsók és gyorsan előállíthatók. McMenamin hozzátette, hogy az egyes testrészek kinyomtatásakor figyelnek arra, hogy azok megfelelő méretben és élethűen készüljenek el. Az egyes testrészek rétegről rétegre épülnek fel és ugyanolyan színűek, mint a valóságban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!