Berta Sándor

Alig kétszázezresre bővül a 3D nyomtatók piaca

A Gartner piackutatói szerint a következő években folyamatosan duplázódni fog az eladott 3D nyomtatók száma.

Az idén világszerte 108 151 darab készüléket értékesíthetnek, míg jövőre az előrejelzések alapján 217 350 eszközt adhatnak el. 2015 és 2018 között a kiszállított berendezések száma évről-évre megduplázódhat majd, s végül meghaladhatja a 2,3 milliót. Pete Basiliere, a Gartner kutatási alelnöke kifejtette, hogy már tavaly utaltak arra, hogy a 3D nyomtatók piaca hamarosan fordulóponthoz érkezhet. Az eladott készülékek számának növekedése 2015-től drámai mértékben felgyorsulhat. Az első 3D nyomtatót 30 évvel ezelőtt találták fel, de a növekedés eddig mérsékelt volt.

A 2,3 millió értékesített készülék ugyanakkor csak töredéke lesz a teljes potenciális piacnak, amelyet a felhasználók, a cégek és a hivatalok igényei jelentenek. 2018-ig a növekedést elsősorban az határozhatja majd meg, hogy a felhasználók jobban el fogják fogadni ezeket az eszközöket, illetve az is, hogy ezer dollárnál olcsóbb modellek jelenhetnek meg. A Gartner szerint a csökkenő árak mellett az emelkedő teljesítmény és a javuló globális elérhetőség is növelheti a termékek iránti keresletet. A vállalatoknál pedig a technológia könnyebbé teheti a prototípusok elkészítését és a gyártást, mindez csökkenő költségekkel és javuló minőséggel társulhat.

Április elején derült ki, hogy a 3D-nyomtatók és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások piaca a következő években egyre jobban nőhet. A Canalys adatai alapján a 3D-nyomtatópiac évente átlagosan 45,7 százalékkal növekedhet. Majd ismertté vált, hogy a 3D-nyomtatók öt év múlva válnak meghatározóvá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #2
    Aztán majd jöhetnek a szigorítások,hogy mit lehet nyomtatni,mit nem!

    Mert az üzlet az üzlet :) VEDD MEG!
  • sárkánylovag #1
    A hozzá tartozó szolgáltatások ingyenessé tételével lehetne elterjeszteni.
    Pár star wars figuráért páran ölnének.
    Ugyanúgy torrenten fognak terjedni a jogvédett modellek, legok, kis jodák
    A drága játék figurák kora lejárt.
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2014.10.29. 21:19:38