Berta Sándor

905 000 dollárért kelt el egy Apple-1

A Bonhams brit aukciósház rekord összegért adott el egy működőképes Apple-1 számítógépet.

Az eszközt 750 000 dollárért vásárolta meg a Henry Ford Múzeum. Az aukciós díjakkal együtt a vételár elérte a 905 000 dollárt. Mindez sokkal több annál, mint amire a Bonhams számított, az aukciósház korábban 300 000-500 000 dolláros összeggel számolt. Az Apple-1 az első számítógép volt, amit az Apple piacra dobott. Az 1970-es évek végén Steve Wozniak és Steve Jobs összesen 200 modellt szerelt össze Palo Altóban, Jobs szüleinek garázsában. Ma a világon becslések szerint 63 darab Apple-1 érhető el, ezek közül azonban csupán 15 működik. A számítógép bevezető ára 666,666 dollár volt.

Patricia Mooradian, a Henry Ford Múzeum elnöke azt nyilatkozta, hogy miként Henry Ford a T modell esetében, úgy Steve Wozniak és Steve Jobs az Apple-1 esetében közvetlenül az emberek kezébe helyezték a technikát. Ezzel a lépéssel pedig megváltoztatták azt, ahogyan dolgozunk és élünk. Az Apple-1 nem csupán innovatív volt, hanem egy kulcselem a digitális forradalomhoz vezető úton.


Az Apple-1 volt az első monitor- és billentyűzet-csatlakozással ellátott számítógép, aminél viszont a cég csak a fő egységet szállította, minden mást (billentyűzet, monitor stb.) a vevőnek kellett beszereznie. Az Apple-1-nek nem volt operációs rendszere, a Basic csak 1977-ben vált elérhetővé. A Basic futtatáshoz azonban szükség volt egy kazetta-interfész-kártyára, amit az Apple 72 dollárért kínált.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pignoris #4
    ...hát annyi biztos h az Apple létezési módja és hatása felér egy ember tragádiájával, úgyhogy nem is olyan idegen az a 666
  • wraithLord #3
    És az Apple-1 egy teljesen csupasz NYÁK volt?
    Ha nincs oprendszer rajta, akkor mit lehet vele kezdeni?
    Képesek voltak elkérni plusz pénzt még azért, hogy használni is lehessen?
  • Vol Jin #2
    666,666 dollár.
    Most vagy nem voltak elmerülve a keresztény kultúrkörben a srácok, vagy direkt választották ezt az árat. Gondolom nem az volt az árképzés alapja, hogyha eladunk hármat, akkor mind a ketten kapunk ezer dollárt.
  • Sippie #1
    "A Basic futtatáshoz azonban szükség volt egy kazetta-interfész-kártyára, amit az Apple 72 dollárért kínált."

    már akkor is zs*dó cég volt a javából :D