Gyurkity Péter

Oroszország betilthatja az Apple szolgáltatásait

A cég iCloud platformját és egyéb szolgáltatásait fenyegeti a bezárás a külföldi szerverek miatt.

Oroszország egyre több területen ütközik a Nyugattal, itt pedig az informatika és a távközlés sem jelent kivételt – annál is inkább, mert az NSA tevékenysége kapcsán kirobbant megfigyelési botrány kellő muníciót szolgáltat az Egyesült Államok lépéseit aggodalommal vagy éppen ellenszenvvel figyelő államok és szervezetek számára. Oroszországban most a külföldi adatszervereket veszik célpontba, azt szeretnék elérni, hogy a főbb szolgáltatások az országon belülről szolgálják ki a felhasználókat.

Szeptember végén indult az újabb vita az orosz fél és a nyugati országok vállalatai között, bár Putyin elnök már júliusban szentesítette azt az új törvényt, amely előírja, hogy az orosz polgárok adatait tároló szervereknek az országon belül, nem pedig külföldi államokban kell elhelyezkedniük. A javaslat kapcsán gyorsan összeütközésbe kerültek olyan internetes óriásokkal, mint például a Facebook és a Twitter, most pedig az Apple került a középpontba, amely többek között az iCloud felhőplatform miatt kerülhet olyan gyanúba, hogy szerepet játszik az NSA megfigyelési tevékenységének kiterjesztésében.

A mostani hír az első körben tévesen azt emelte ki, hogy az iPhone telefonokat és iPad táblákat tiltanák be az országban, hamarosan kiderült azonban, hogy nem közvetlenül ezen hordozható eszközökkel, hanem a kapcsolódó internetes szolgáltatásokkal akad probléma. Ezen szolgáltatásokat, így például az iCloud platformot tilthatják be az orosz hatóságok, amennyiben az Apple nem hajlandó lépni az ügyben – ez nyilván azt igényelné részükről, hogy az országon belül helyezzék el a szerverek részét, lehetővé téve az ottani központi szervezetek számára a saját megfigyelési programok (esetleg az internetes cenzúra) kiterjesztését.

A határidő január első napja – eddig kell megállapodniuk valamilyen egyezségről, bár ez ma még nem tűnik valószínűnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bagoly81 #10
    szerintük inkább legyen saját kézben , mint amerikaiban. szerintem minden országban saját szerverrel kellene rendelkezniük, pont emiatt. mindenki adata a saját országában legyen tárolva. ennyi.
  • BrockSamson #9
    Az a baj ezzel, hogy Putyinek ezekkel a torvenyekkel nem a polgaraikat akarjak vedeni, hanem a sajat kezben levo platformjaikat es cegeiket egyeduralkodova tenni az orosz piacon.
    Es ha minden szolgaltatas, amit hasznalsz az o kezukben van...
  • Papichulo #8
    Oroszorszag eleg jo uton halad a PRC/DPRK fele maximalis cenzura fele... a hirek hamisitasaban mondjuk mar eddig is az elen jartak :)
  • MasterMason #7
    Sokan tartanak attól, hogy amerika majd megment minket is jól.

    Még az a nagy szerencse, hogy személyiségi és emberi jogokra nagyon kényesek. Azt nem engednek senkinek egy jóttányit sem.
  • gombabácsi #6
    Pedig az USA ártatlan és szent és mindenkinek jót akar. A South Parkban is láttuk ezt. :)
  • Narxis #5
    Helyes.
  • RAZOR27 #4
    +1, bár ugyanezt csinálja a mi kormányunk is, nyal ahova lehet
  • MasterMason #3
    Eszetekbe se jut, hogy esetleg az NSA megy rossz irányba? Ki akar olyan politikusokat a nyakába, aki a saját polgárait kiszolgáltatja egy idegen ország titkosszolgálatának?

    A magyar ellenzék az ilyen és pont ezért van az, hogy ők azok akiket még a fidesznél is jobban utálnak az emberek.

    Egy politikusnak nem az a feladata, hogy külföldi kormányok, titkosszolgálatok és bankok érdekeit képviseljék a magyar embereknél hanem pont fordítva, a magyar emberek érdekeik kellene képviselniük náluk.

    Nagyon nem mindegy, hogy őket képviselik itt a magyar képviselők vagy minket képviselnek ott.
  • ProgServ #2
    Lehet van valami tavoli rokoni kapcsolat veluk. Itthon is olyan torvenyeket hoznak ami minden logikaval, penzzel, ervekkel, jozan esszel szembe megy.
  • SupraMKIII #1
    Érdekes irányba mennek...