MTI

Microsoft-akta: bűnvádi eljárás indul román miniszterek ellen

Hozzájárult a román szenátus, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) lefolytassa a bűnvádi eljárást az egykori szociáldemokrata Nastase-kormány (2000-2004) két volt tagja, Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter és Serban Mihailescu volt kormányfőtitkár ellen, akiket az úgynevezett Microsoft-aktában kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak az ügyészek.

Az eddigi legnagyobb román korrupciós botrányban, a kormány számítástechnikai közbeszerzéseivel kapcsolatos ügyben, kilenc volt miniszter érintett. Közülük Andronescu és Mihailescu volt az utolsó két - szenátorként különleges előjogokkal rendelkező - tisztségviselő, akiket "kiadtak" az igazságszolgáltatásnak. A román parlament ezzel Klaus Johannis megválasztott államfő felszólításának tett eleget, aki azt kérte a honatyáktól: ne hátráltassák tovább a korrupcióval gyanúsított törvényhozók elszámoltatását.

Az elnökválasztáson alulmaradt szociáldemokrata ellenfele, Victor Ponta kormányfő hétfőn jelezte: a PSD-nek le kell vonnia a következtetést a választás eredményéből, ezért a kormánytöbbség meg fogja szavazni a korrupcióval gyanúsított törvényhozók kiadását az igazságszolgáltatásnak. A szerdai szenátusi titkos szavazás így a PSD eltökéltségének fokmérője is volt, hiszen Andronescu személyében a PSD egyik alelnökét és legismertebb politikusát kellett az ügyészek elé küldenie a kormánytöbbségnek.

Romániában a politikai nyilatkozatokra vonatkozó mentelmi jog mellett a törvényhozóknak más előjogokat is biztosít az alkotmány: csak a parlament jóváhagyásával lehet előzetes letartóztatásba helyezni őket, vagy házkutatást elrendelni ellenük. Andronescu és a Mihailescu esetében a miniszteri felelősségről szóló törvény előírásai miatt kellett a DNA-nak a szenátushoz fordulnia: a törvényhozói mandátummal rendelkező - tisztségben lévő vagy volt - kormánytagok ellen ugyanis csak az illető ház jóváhagyásával indítható bűnvádi eljárás.

Romániában szeptemberben kezdeményezett kilenc volt miniszter ellen bűnvádi eljárást a DNA, azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél. Az ügyészek szerint az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • DJSummer85 #4
  Pénzhez szeretnél jutni, de nincs munkád? Itt egy remek internetes pénz szerzési lehetőség!!!
  Nem kamu, paypal-ra fizet onnantól át lehet utalni bankkártyára az összeget!!
  Ha van indulási tőkéd az csak még jobb(nem kötelező), érdemes be fektetni
  1 dollárból 1,55 dollár haszon
  10 dollárból 15.5 dollár haszon
  100 dollárból 155.5 dollár haszon és így tovább, megéri regisztrálni az alábbi linken:
  https://www.paidverts.com/ref/DJSummer

  Leírás az oldalról :

  http://hportal.ucoz.hu/index/paidverts_ptc_oldal_leirasa/0-29
 • arty #3
  jajaja, meg a régiónkban mi vagyunk a legfejlettebbek :)

  ébresztőő!! :)
 • mortep #2
  Szerintem M.o. sokkal jobban áll e téren, sőt mindig is jobban állt. Ne akard azt a szintű korrupciót v. korrupcióüldözést (egy kutya), ami éppen Romániában dúl...
 • arty #1
  még romániában is VALAMIFÉLE korrupcióüldözés... itt bezzeg... csak a kétharmad.