MTI

Korrupciógyanú romániai számítástechnikai közbeszerzések során

Kilenc volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség (DNA), azzal gyanúsítva őket, hogy csúszópénz ellenében előnyben részesítettek bizonyos cégeket az általuk vezetett minisztériumok számítástechnikai közbeszerzéseinél.

A Romániában is példátlan méretű korrupciós ügy az oktatási, az informatikai és a pénzügyi minisztérium több korábbi vezetőjét érinti, akik állítólag néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadtak el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

A DNA a szenátustól kért jóváhagyást a jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező három politikus esetében, az Európai Parlamenttől egy EP-képviselő esetében és az államelnöki hivataltól a többi öt volt tisztségviselő esetében. A DNA akkor kezdheti meg a bűnvádi eljárást ellenük, ha a megkeresett intézmények "kiadják" az érintetteket.

A vádhatóság szerint az iskolai Microsoft-licencekre 2004-ben kifizetett 54 millió dollárból 20 millió a nagyszabású közbeszerzés jóváhagyásában és lebonyolításában érintett minisztériumi döntéshozókhoz vándorolt. A Nastase-kormány (2000-2004) volt minisztereit azzal gyanúsítják, hogy csúszópénzt kértek és kaptak annak fejében, hogy a megrendelést a Fujitsu Siemens Computers kapja meg, annak ellenére, hogy a cég korábban nem forgalmazott oktatási szoftvereket. A DNA azt állítja, hogy a 2004-es keretszerződés megkötésekor eltérítették a Microsoft által felajánlott 47 százalékos árengedményt, amiből a korrupciós ügylet haszonélvezőinek fizettek "jutalékot".

Az ügyészek a későbbi Boc-kormány (2008-2012) volt oktatási és informatikai miniszterét is azzal gyanúsítják, hogy a közbeszerzési szabályok megsértésével hagyták jóvá a Microsoft-licencek felújítását. Megvesztegetés-gyanúsak a romániai iskolák számítógépekkel való felszerelését célzó 200 millió dollár értékű közbeszerzések is. A gyanús üzletkötések összértéke az egymilliárd eurót közelíti és a DNA vizsgálata több off-shore céget, illetve az IBM, Siveco, és Compaq cégeket is érinti.

Júliusban a román sajtó arról cikkezett, hogy a német EADS csoportot érintő, kormányzati szintű megvesztegetés gyanújával indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség volt miniszterek ellen. Az akkor kiszivárgott információk szerint az egységes határőrizeti szoftver beszerzéséről szóló, több mint 700 millió eurós, 2004-ben megkötött keretszerződés is mintegy tíz százalékot kitevő csúszópénzt tartalmazott, amely a minisztériumi tisztségviselők zsebébe vándorolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    A világ minden országában...
  • Sippie #1
    korrupció közbeszerzésnél? nahát micsoda meglepetés...