Berta Sándor

Egyszerűbbé tenné a betegségek azonosítását Bill Gates

A Microsoft társalapítója újabb olyan projektet karolt fel, amely a betegségek leküzdésében segíthet.

A menedzser blogbejegyzésében kérte fel a tudósokat egy olyan eszköz megalkotására, amely gyorsan és hatékonyan tudja azonosítani az olyan súlyos betegségeket, mint a HIV, a tuberkulózis vagy a malária. A célra 10 millió dolláros pénzdíjat ajánlottak fel, az összeget a Qualcomm biztosítja és várhatóan 2016-ban fizethetik ki, akkor hirdetik ki ugyanis a győztest.

A kezdeményezés kiválóan illeszkedik a Bill és Melinda Gates Alapítvány munkájába, amelynek egyik fő feladata a különböző betegségek jobb felderítése és az ellenük való hatékonyabb küzdelem, valamint az új kezelések kidolgozása. Bill Gates azt írta, hogy már van is ötlete arra vonatkozóan, hogyan nézzen ki az új készülék. Úgy vélte, hogy a berendezés erősen hasonlítani fog egy kijelzővel ellátott 3D-nyomtatóra. Az eszköz képes lesz vér-, nyál- és egyéb minták alapján felismerni a különböző betegségeket, az eredményeket pedig a beépített képernyőn jeleníti majd meg. Fontos, hogy a készülék megbízhatóan működjön, akár nehéz körülmények között is, így olyan kórházakban is használható legyen, ahol naponta csak néhány órára van biztosítva az áramellátás.


Jelenleg öt csoport dolgozik az ötlet megvalósításán. Bill Gates úgy gondolta, hogy napjainkban műszakilag már megvalósítható egy ilyen berendezés. A legnagyobb akadályokat a várható költségek jelenthetik és az, hogy a szakembereknek egy nehéz körülmények között működő megoldást kell létrehozniuk. A Microsoft társalapítója szerint fantasztikus lenne, ha sikerülne a gyakorlatba átültetni az elképzelést. De, ha ez nem sikerülne, akkor ugyan csalódottak lennének, de nem adnák fel a dolgot. Az ugyanis, hogy valami zsákutcába vezet, még nem jelenti azt, hogy más úton nem lehet sikert elérni.

A Gates Alapítvány első szolár-latrinája márciusban készült el, ezt követően fogamzásgátló chip is született a menedzser támogatásával. Legutóbb pedig azt jelentette be a Gates Alapítvány, hogy 50 millió dollárral támogatja az ebola elleni harcot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HussarF #1
    Akkor a szaktársamnak már utalhatná is a pénzt, mert működő malária detektoruk van.
    http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/05/19/mukodik_a_magyar_kutatok_malariadetektora/
    Utoljára szerkesztette: HussarF, 2014.10.17. 12:37:34