MTI

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb

Bill Gates, a Microsoft társalapítója 81 milliárd dollárosra becsült vagyonával idén már a 21. egymást követő évben vezeti a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikait felvonultató listáját.

A nyilvánosságra hozott lista összetétele nagyrészt változatlan az előző évekhez képest, és rávilágít arra, hogy a felsorolt gazdagok egy év alatt még vagyonosabbakká váltak. A 400 leggazdagabb amerikai összvagyona 13 százalékkal 2,29 billió dollárra növekedett, vagyis Brazília bruttó hazai össztermékének (GDP) felel meg. Gates vagyona a tavalyihoz képest 9 milliárd dollárral nőtt. Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője ismét a második helyen szerepel 67 milliárd dolláros vagyonával. A harmadik leggazdagabb amerikai Larry Ellison, az Oracle társalapítója 50 milliárd dollárral. A negyedik helyet megosztva Charles és David Koch, a Koch Industries tulajdonosai együtt szerezték meg fejenként 42 milliárd dollárral.

A Koch fivéreket a Walmart áruházlánc révén ismert Walton család két tagja, Chrisy Walton követi a hatodik és Jim Walton a hetedik helyen 38, illetve 36 milliárd dollárral. Christy Walton így az Egyesült Államok, de egyben a világ leggazdagabb nője, vagyona egymilliárd dollárral haladja meg a L'Oreal-örökös Liliane Bettencourt-ét. A nyolcadik Michael Bloomberg üzletember, New York volt polgármestere 35 milliárd dollárral, a kilencedik Alice Walton 34,9 milliárddal. A lista tizes élmezőnyében szerepel még S. Robson Walton is 34,8 milliárddal.

A Forbes jegyzékében 27 "újonc" szerepel, köztük például a 62. helyen Jan Koum, a Facebook által felvásárolt WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás társalapítója. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 34 milliárd dollárjával a lista 11. helyét foglalta el. Egy év alatt 15 milliárd dollárral nőtt vagyona, így a 400 leggazdagabb amerikai közül az ő vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben. Százalékosan tekintve viszont a legnagyobb növekedést Nick Woodman, a GoPro hordozható videokamera kitalálója érte el: vagyona 200 százalékkal 3,9 milliárd dollárra növekedett.

A tavalyi listához képest csupán 36 embernek csökkent a vagyona, 21-en estek ki a listáról, hatan elhunytak - írja internetes oldalán a Forbes. A pénzügyi magazin listájára idén 1,55 milliárd dolláros vagyonnal lehetett felkerülni. Ez a legmagasabb összeg 1982 óta - a Forbes ekkor készítette el először a legvagyonosabb amerikaiak éves listáját. Tavaly 1,3 milliárd dollár volt a határ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #11
    A nyilt részvénytársaságoknak kötelező az éves, bizonyos esetben a fél- ill. negyedéves jelentés, de a tulajdonosokat nem kell minden esetben feltüntetni (pl. a nyilt piacon forgó részvények tulajdonosait), ráadásul a többségi tulajdonosok jelentős része egy másik társaság, ami gyakran zárt részvénytársaság vagy egy pénzügyi csoport (nyilvános nevek nélkül). Lehet csendestárs LTD-kben is, amik akár kaszinót üzemeltethetnek stb.
    Emellett egy személy vagyona nem csak részvényekből áll, hanem kötvényekből, ingatlanokból (házak, földterületek, bányák), műkincsekből, egyéb befektetésből, ingóságból... azután vannak a családtagok nevén futó dolgok, ami végülis, többségében a családfő vagyona, csak így praktikusabb.
    Ezeket mind csak becsülni lehet.
    Azután van a kifejezetten illegális jövedelemből származó vagyon, ami megintcsak nem publikus ugye. :-) Ez Billy Boy esetén talán nem áll fenn.
    Véleményem szerint Billynél vannak nagyságrendekkel gazdagabb egyének vagy családok még az Egyesült államokban is
    Ez a cikk pl. érdekes.
    De talán van egy határ, amikor a vagyonnál "értékesebb" a hatalom, vagyis pl. amikor a Goldman Sachs-tól Kadhafi kérte az igazi aranyát a nyomtatott dollár helyett, hirtelen felerősödtek a lázadások és tetemes NATO-segítséggel megdőlt Kadhafi rezsimje. (Jelenleg sokkal szarabbul élnek, mint négy éve, de ez már nem érdekes.) Egy-egy érdekcsoport vagy világszervezet befolyása fontosabb, mint az összes vagyona, mégnagyobb szinten pedig - úgy tűnik - a fősodratú média birtoklása a legnagyobb előny a hatalmi játszmában.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.10.12. 01:57:33
  • MasterMason #10
    Az az igazság, hogy mi másként gondolunk a pénzre. Egy átlag dollármilliomos ugyan úgy él mint a milliárdosok nagy része, pár dolog van csak amit egy milliárdos megengedhet magának és egy milliomos nem, ilyen tipikusan a marha nagy jacht és magánrepülő, de igazából nincsenek olyan egyéb földi javak, amelyekkel mérhető lenne ez a fajta pénz mennyiség. Amit az átlagember általában irigyelhet, azok a jó autók és egy szép ház, de ehhez nem kellenek dollár milliárdok, akinek milliárdjai vannak igazából értelmes személyes dolgokra nem tudja elkölteni és beváltani. Ezek az a javak nincsenek személyes értékekben vagy készpénzben bevarrva a dunyhába, hanem egy nagy része papíron részvényekben másik része pedig vállalati vagyonban létezik. Gyakorlatilag olyan mintha nem is lenne, nem a szabadidejében gazdagságként éli meg ezt a vagyont, annak maximum csak a töredékét.
  • MasterMason #9
    Ezek nagyrészt részvénytársaságok, kötelező éves jelentéseket írniuk és mindennek nyilvánosnak kell lennie, el kell számolniuk a részvényesek felé is. Ezek elég pontos becslések.
  • Ender Wiggin #8
    tatám, ezév márciusban jelent meg egy írás, melyben említik, hogy eddig 26 milliárd dollárt adományozott. szerintem ezt nem lehet "úgy venni", nem bőkezű. főleg nem annak fényében, hogy a listán közvetlenül mögötte állókról nemigen lehet elmondani, hogy a vagyonuk felét, harmadát eljótékonykodták volna.
  • Zenty #7
    Las vegasba ahol Microsoft is bevan jegyezve menő a teljesen anonim cégek anonim számlával legálisan. Az ilyen milliárdosoknál alap az ilyen céges titkos számlák... És honnan tudnak becsülni ha sehol se szerepel mondjuk bili neve... Ilyen "számlákkal" mentegetheti például a rotchildok a fedel és az offsoros alapítványai révén a vagyonukat. Sokkal több vagyonuk lehet mint bilinek. Bili csak egy kirakati bábu, aki enged betekintést nyerni a vagyonának kis % ra.
    Utoljára szerkesztette: Zenty, 2014.10.01. 16:34:14
  • Tetsuo #6
    Minden benne van, de ez csak egy becslés. Az USA-ban ha kötelező is a vagyonnyilatkozat a civil polgároknak (szerintem nem), akkor sem publikus, tehát a Forbes magazin csak becsülni tud. Valószínűleg vannak Gates-nél (talán jóval) gazdagabb amerikai állampolgárok is.
  • mortep #5
    Szerintem minden benne van. A könyvelésben mindent szokás számolni a készpénztől az ingatlanokig meg a kevésbé likvid eszközökig. A vagyonnyilatkozat erre épül, biztos vagyok benne, hogy a forbes is így becsüli meg vki. vagyonát.
  • FrezeR #4
    Szuper, most már nyugodtabban alszom...
  • Jani Hun #3
    nemértem pontosan a vagyona kifejezést, ez csak a "kézzel fogható" pénze? ergo bankokan plusz valamennyi kpban? belevannak számolva az értéktárgyai, régiségek, telkek, házak stb? mert ha nincs, akkor kiváncsi vagyok ugy mennyi lenne. plusz gondolom ez csak egy bejelentett összeg, biztos hogy van pár miliárdja rejtegetve is :D
  • Gery13 #2
    ha percenként 4 milliót keres, akkor ha ugynézzük elég távol állt a bőkezűségtől.