Berta Sándor

Elkészült az FBI biometriai adatbázisa

Az új rendszer egymilliárd dollárba került és fotók mellett ujjlenyomatokat, valamint tenyér- és íriszmintákat is tartalmaz.

A Next Generation Identification (NGI) nevű biometriai adatbázis több év után készült el és a szakemberek azt várják, hogy segít majd egyesíteni a különböző biometriai nyilvántartásokat, valamint egyszerűbbé teszi a nyomozómunkát. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közleményében kiemelte, hogy az új rendszer már teljesen működőképes. Az NGI egymilliárd dollárba került.

Az adatbázist utolsóként két egységgel egészítették ki, ezek közül az egyik a Rap Back, amelynek a segítségével az arra felhatalmazott helyek - például az iskolák - automatikusan rákereshetnek arra, hogy az alkalmazottaik voltak-e már büntetve vagy sem. A másik egység pedig az Interstate Photo System (IPS) nevű arcfelismerő rendszer. Az új megoldást, különösen annak arcfelismerő részét, élesen támadták a civil csoportok, amelyek attól tartanak, hogy abból végül egy új generációs Nagy Testvér válik, ami soha véget nem érő ellenőrzéseket tesz majd lehetővé.


Az FBI ugyan azt közölte, hogy a rendszerrel a gyanúsítottak fotóit hasonlítják össze az elítélt bűnözők fotóival, de valójában más, például a tömegekről készített és a Facebook-felvételek is felhasználhatók. Az arcfelismerő rendszerek képességeire néhány héttel ezelőtt világított rá egy eset. Egy 14 éve óta menekülő, feltételezett erőszaktevőt sikerült őrizetbe venni Nepálban, azután, hogy egy szoftver felismerte a fotóját.

Áprilisban derült ki, hogy a több mint 100 millió ujjlenyomatot tároló Integrated Automated Fingerprint Identification Systems (IAFIS) nevű adatbázis fotókkal, tenyér- és íriszmintákkal, valamint átfogó arcfelismerési funkcióval egészül ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!