MTI

Az amerikai szenátus számítógépeit is átkutatta a CIA

John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója bocsánatot kért a szenátus hírszerzési bizottságának vezetőitől, miután egy belső vizsgálat megállapította, hogy a CIA alkalmazottjai átvizsgálták a szenátus komputereit - közölte az ügynökség szóvivője.

Dean Boyd szóvivő szerint Brennan a belső főellenőri vizsgálat nyomán felállított egy elszámoltató testületet, amely ki fogja vizsgálni az érintett CIA-tisztviselők magatartását, és szükség esetén meg fogja fenyíteni őket. Az amerikai igazságügyi minisztérium mindeddig elzárkózott attól, hogy bűnvádi eljárást indítson a CIA-alkalmazottak ellen, akik azt keresték a számítógépeken, hogy a szenátus milyen információkhoz jutott a CIA törvénytelen fogva tartási és durva kihallgatási módszereinek ügyében indított vizsgálata során.

A hírszerzés emberei egyebek között vízbefojtást szimulálva vallatták 2001. szeptember 11. után az elfogott terroristagyanús személyeket. A Fehér Ház a várakozások szerint még a héten közzéteszi majd a 6300 oldalas, igen kritikus bizottsági jelentés nyilvánosságnak szánt változatát. Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke, márciusban vádolta meg a CIA-t azzal, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül behatolt a testület tagjai biztonságosnak vélt komputereibe.

"Súlyos aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a CIA kutakodása megsérthette a hatalmi ágak szétválasztásának az Egyesült Államok alkotmányában foglalt elvét" - mondta akkor Feinstein. "Mi nem csinálunk ilyet" - válaszolt frissiben az elhangzott vádakra Brennan, hozzátéve: biztos benne, hogy az állítások valóságtartalmának vizsgálata felmenti majd a CIA-t a vádak alól.

A vita során a CIA azt a gyanúját hangoztatta, miszerint a szenátusi bizottsági jelentés elkészítésekor a szövetségi felsőház személyzete, még Leon Panetta igazgatósága idején, jogosulatlanul fért hozzá egy belső anyaghoz. A szenátus tagjai és alkalmazottai viszont úgy vélekedtek, hogy az ügynökség túllépte hatáskörét, amikor ennek kivizsgálásba kezdett. Dianne Feinstein a maga részéről kedden védelmébe vette a szenátus munkatársait, azt állítva, hogy azok nem követtek el bűncselekményt. A szenátor szerint egyébként a felsőházi alkalmazottak egy olyan elektronikus keresőeszközt alkalmaztak a 6,2 millió oldalnyi irat szűrésére, amelyet éppen a CIA bocsátott rendelkezésükre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #1
    Jol tettek....