Berta Sándor

Már nem tudja megtartani titkait az Apple

Az Apple már nem tudja kontrollálni a kiszivárogtatásokat, módosítaniuk kell korábban sokáig sikeres marketing-stratégiájukon.

"A mostani rendezvény előtt nagyon sok dolog szivárgott ki az iPhone 6-ról az ellátási lánc által, ami törvényszerű azt nézve, hogy egy nagy régióban több millió alkatrészt gyártatnak. Az Apple PR-részlege különböző stratégiákat fejlesztett ki azért, hogy irányítsa az elvárásokat. Amennyiben például a társaság módosítani akarja az egyik termék árával kapcsolatos találgatásokat, akkor bizonyos dolgokat elterjesztenek. Összefoglalókat készítenek a sajtónak, de ha a társaság nem elégedett a leadott beszámolókkal, akkor megpróbálják megváltoztatni az anyagok hangvételét és előfordulhat, hogy a PR-csapat más újságíróknak eltérő anyagokat küld, akik aztán az új cikkekben ellentmondanak a korábbi tudósításoknak" - jelentette ki Mark Gurman, a 9to5Mac bloggere.

Gurman szerint a termékbemutatók inkább egy színházi darabként foghatók fel, ahol az előkészületek mindig már hetekkel előbb megkezdődnek. A szervezők még a legrosszabb esetekre is igyekeznek felkészülni: vannak tervek arra vonatkozóan, ha valaki a nézők közül, a kulisszák mögött vagy akár a színpadon rosszul lesz, miként vannak stratégiák az épületek lezárására és más vészhelyzetekre is. Ugyanakkor az Apple sem hibátlan, például amikor Steve Jobs 2010-ben az iPhone 4-et mutatta be, nem működött a WLAN. Az ilyen eseteket természetesen nehezebb megakadályozni. A színpad mögött egy egész raklapnyi cserekészüléket helyeznek el arra az esetre, ha mondjuk egy eszköz nem működne.

"Az Apple az iPhone esetében a megbízhatóságot, az integrációt és az alkalmazásokra, zenékre és könyvekre épülő digitális gazdasági rendszert hangsúlyozza. Úgy gondolom, hogy ezen a területen még mindig az Apple a király, de más szolgáltatók, például az Amazon és a Facebook gyorsan felzárkózhatnak mellé. Éppen ezért az Apple kénytelen lesz átalakítani a marketingstratégiáit, ezt azonban a cég vezetői mindenkinél jobban tudják is. Tim Cook nyitottabbá és barátságosabbá akarja tenni a társaságot, s alapvetően nyitottabb a sajtóval szemben is. Katie Cotton korábbi vezető távozása után a PR-részlegben is komoly változások történtek. A változásokat jól mutatja, hogy Jony Ive a fejlesztői konferencia egyik partiján kézfogással üdvözölte a rajongókat" - mondta a blogger.

Tim Cook igyekszik a maga képére formálni az Apple-t. Nem inspiráló vezető, hanem olyan ember, aki működőképessé teszi a dolgokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Svlad Cjelli #9
    Birom, hogy a sok Samsung fanboy elfeledi, hogy bar a Samsung telefonok jobb konfiguratioval jonnek MEG MINDIG AZON A SZAR ANDROIDON FUTNAK.

  • Papichulo #8
    ég a H.András fanatikus Appleblogján sincsenek elájulva az emberek

    Akkor tenyleg meg vannak szamlalva az Apple napjai... bar en ugy emlekszem, hogy mar az elozo modellektol sem voltak sokan elajulva es megis minden evben novelni tudta az eladasokat a ceg.

    Mindesetre az Apple a halalba lovagol dologhoz meg hozzatennem, hogy kiszivargott informaciok szerint az osszes Apple Pay fizetes utan 0.15%-ot kap az Apple. Tudod mekkora az USA hitelkartya piac es mekkora ott az iPhone szaturacio - foleg a tehetosek koreben?
  • Cat #7
    sose az első egy hónap számít, hanem az, hogy még a H.András fanatikus Appleblogján sincsenek elájulva az emberek, és nem fogják lecserélni a jelenlegi iphonejukat.
  • Papichulo #6
    A Nexus 4 mar ket eve tudja, harmad annyiert. A Nexus 5-ot mar nem is emlitem.

    Ezekben is van pl. hasznalhato ujlenyomat olvaso?

    5 even belul pont ugyanugy fogja vegezni, mint a BlackBerry.

    Ezt mar evek ota hallani es megis mar 1 honapra elore az osszes iPhone 6 el van adva :)
  • Camouflage #5
    +1 "Úgy csinálnak, mintha lenne mit kiszivárogtatni, pedig már régen elszaladt mellettük az idő és a technológia."

    Most komolyan, iPhone6? A Nexus 4 mar ket eve tudja, harmad annyiert. A Nexus 5-ot mar nem is emlitem.

    Hacsak az Apple nem tud elorukkolni valami vilagmegvalto ujitassal (pl. VR sisak, i3DPrinter etc.) 5 even belul pont ugyanugy fogja vegezni, mint a BlackBerry. Es ettol az orbitalis keszpenztartaleka sem fogja megmenteni (amivel akar Magyarorszagot is megvehetne. Kilora)
  • Papichulo #4
    már régen elszaladt mellettük az idő és a technológia

    Melyik gyarto mellett nem szaladt el? Kik vannak most a topon? :)
  • MasterMason #3
    Úgy csinálnak, mintha lenne mit kiszivárogtatni, pedig már régen elszaladt mellettük az idő és a technológia.
  • Ebola3D #2
    Főleg, hogy kedden volt... :P :D XD muwahaha...

    http://tech2.hu/itt-nezheto-vissza-a-szeptember-9-i-apple-keynote-1150248
  • Papichulo #1
    A szervezők még a legrosszabb esetekre is igyekeznek felkészülni

    Ehhez kepest a hetfoi keynote streamje egy rakas katasztrofa volt...