Berta Sándor

Veszélyes anyagokat száműzött az Apple

A kaliforniai társaság két veszélyes vegyi anyag tekintetében is engedett a munkakörülményeket vizsgáló civilszervezeteknek.

Az Apple szigorít a gyártási eljárásain és megtiltotta a beszállítói üzemeiben a benzol és az N-hexán felhasználását. A China Labor Watch és a Green America nevű szervezetek öt hónappal ezelőtt kezdeményezték, hogy a társaság száműzze a két anyagot a gyáraiból, mivel a benzol rákkeltőnek, az N-hexán pedig idegkárosítónak számít. Az Apple vizsgálatot indított, de 22 üzemből 18-ban nem találtak benzol-, illetve N-hexán nyomokat, míg másik négy létesítményben a mért értékek nem közelítették meg a biztonsági határszintet. Ennek ellenére a gyártó az anyagok betiltása mellett döntött.

Lisa Jackson, az Apple alelnöke és környezetvédelmi megbízottja kijelentette, hogy ez minden, amit tehetnek, azért, hogy csökkentsék a vegyi anyagok kibocsátását. Hiszik, hogy fontos, hogy jó példával járjanak elől és a jövő miatt is környezetbarátabb vegyi anyagokat alkalmazzanak.

A benzol és az N-hexán egyébként egyaránt megtalálható a benzinben, a cigarettákban, a festékekben, a tisztítószerekben és a ragasztókban. Az Apple esetében különböző készülékekben használták fel őket, elsősorban az iPhone- és az iPad-modellekben, de más termékekben (iPod, Mac, MacBook stb.) és kiegészítőkben is. A jövőben nem lesz teljesen tilos a felhasználásuk, azonban tovább csökkentik a határértékeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SupraMKIII #1
    Kicsit nem volt világos előre, ki használja és ki tiltotta be...
    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2014.08.18. 11:40:12