Berta Sándor

2008 óta működik az Apple Egyetem

A kaliforniai társaság azt tanítja a munkatársainak, hogy a fontos dolgokra összpontosítsanak és mindenből a legjobbat akarják megszerezni.

A The New York Times szerint az Apple valószínűleg az egyetlen olyan technológiai cég a Földön, amely Pablo Picassóhoz merné magát hasonlítani. Mindezzel a dolgozók képzésére utalnak, amire az úgynevezett Apple Egyetemen kerül sor és ahol megismertetik az alkalmazottakat a társaság munkamódszereivel, illetve filozófiájával. A napilap bepillantást nyújtott az intézmény "tantervébe".

Az egyik tanfolyamon például az Apple dizájnfilozófiája volt a középpontban és ebben fő szerep jutott Pablo Picasso művészetének. Az alapot egy részletesen lerajzolt bika jelenti, amiből fokozatosan kiveszik az egyes részeket és a végén csak az állat körvonala marad. Ennek ellenére jól felismerhető. A dolgok ilyen mértékű leegyszerűsítése és a fontos dolgokra való koncentrálás szerepet játszik az Apple termékdizájnjaiban is. Egy másik tanfolyamon a Google egyik távirányítóját vizsgálták meg, aminek 78 gombja volt, ezzel szemben az Apple megoldása csupán három gombbal rendelkezett.

A tanfolyamok témái között szerepelnek a vállalat üzleti döntései, a külső kommunikáció és a cég filozófiája. Az utóbbiról szóló kurzus anyagában felbukkan Steve Jobs egyik idézete is. A belső egyetem lényege, hogy a dolgozókat emlékeztessék arra, hogy a legjobb dolgokkal vegyék körbe magukat, s ez egyaránt vonatkozik a legjobb termékekre és kollégákra. Mindez pedig a legmagasabb teljesítményre sarkallhatja őket. A meghívott előadók között vannak a Harvard, a Stanford és a Berkeley egyetemek professzorai. Az Apple Egyetemet a Yale Egyetem dékánja indította el még 2008-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!