SG.hu

Az Apple levédetheti üzletei belső kialakítását

A német védjegyhivatal elutasította a bejegyzést, de az Európai Unió Bíróságának döntése alapján azt meg kell tennie.

2010-ben az Apple az Amerikai Egyesült Államok szabadalmi és védjegyhivatalánál védjegyoltalmat szerzett a mintaüzleteinek színes tervrajzának ábrázolásából álló térbeli védjegyre. E védjegyet "számítógépek, számítógépes szoftverek, számítógép perifériák, mobiltelefonok, szórakoztató elektronikai eszközök és tartozékok kiskereskedelmi értékesítése, valamint ezekhez kapcsolódó termékbemutatók" megnevezésű szolgáltatások tekintetében lajstromozták. Ezt követően az Apple igényelte e védjegy nemzetközi kiterjesztését. 2013-ban a német területre való kiterjesztést a német szabadalmi és védjegyhivatal elutasította, azzal az indokkal, hogy a fogyasztó az ilyen kialakítást nem tekintheti az áruk származására utaló jelzésnek.


Az Apple szabadalmi bejegyzésében szereplő ábra, így nem nézhet ki más üzlete

Az Apple e határozat ellen keresetet nyújtott be a helyi szabadalmi bírósághoz, mely döntéséhez kikérte az EU Bíróságának véleményét. Utóbbi szerint egy olyan ábra, mint egy üzlethelyiség belső kialakítását jeleníti meg vizuálisan, különféle vonalak, kontúrok és alakzatok összességéből álló tervrajz segítségével, védjegynek minősülhet, amennyiben alkalmas arra, hogy valamely vállalkozás áruit és szolgáltatásait megkülönböztesse más vállalkozások áruitól és szolgáltatásaitól. A Bíróság szerint a mintaüzletek belső kialakítását ábrázoló megjelölés érvényesen lajstromozható nem csupán termékeknél, hanem szolgáltatásoknál is. Utóbbiak az Apple kérelmében például abból állnak, hogy ezen üzletekben szemináriumok keretében termékbemutatókat tartanak.

A Bíróság mindebből arra a következtetésre jutott, hogy valamely üzlethelyiség belső kialakításának a méretek és az arányok feltüntetését nem tartalmazó, egyszerű tervrajzzal történő megjelenítése (ábrája) védjegyként lajstromozható olyan szolgáltatások tekintetében, amelyek termékekkel kapcsolatosak, de nem képezik szerves részét azok értékesítésének, amennyiben e megjelölés alkalmas arra, hogy a védjegybejelentő szolgáltatásait megkülönböztesse más vállalkozások szolgáltatásaitól, és nem ütközik semmilyen kizáró okba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ujfe #8
    Undorító !!! És az is, hogy az Európai Bíróság meg benyelte ezt a szart !
    A west-end pláza konkrétan tele van így berendezett butikokkal...
    Soha nem veszek apple terméket pedig jó cuccokat gyártanak. Ez nem más mint trollkodás. emiat utálom az amerikaiakat is, mert náluk ez a menő és ki akarják ezt a szart terjeszteni az egész világra.
    de remélem nem sokáig fogják tudni ezt csinálni, mert egyre többet nyitnak, ahogy kezdik megosztani ingyen a szabadalmaikat, mert rájöttek, hogy ez viszi előre őket is. És akkor egy ilyen fafejű, idióta társaság porba fog hullani... Arról nem is beszélve, hogy mekkora adócsalók...szóval még erkölcsileg is támadhatók...
  • Narxis #7
    Megtiltjuk, hogy fingj.
  • Borg18754 #6
    akkor levédetetem a fingom hangját, ha valaki úgy mer fingani azt beperelem
    na ezért utálom én is az apple-t
  • Moha Mahnian #5
    Mi van?

    Szóval ezentúl, ha nyitni akarnék egy üzletet, meg kell néznem, hogy ahogy terveztem, úgy berendezhetem-e?

    Mik ki nem derülnek!
  • adam46 #4
    Nyah, ezért utálom én az Apple-t. :D
  • Cat #3
    Nem pontos.

    Dönthet másképpen a német bíróság, de akkor az Apple viheti európai szintre tovább a pert, és akkor viszont a mostanival ellentétes döntés bukni fog.
  • Narxis #2
    Az Európai Unió Bíróságának döntése felülírja a nemzetállamok bírósági döntését.
  • bertino #1
    "A német védjegyhivatal elutasította a bejegyzést, de az Európai Unió Bíróságának döntése alapján azt meg kell tennie."

    wait, wat ?