Berta Sándor

Számítógép jelezheti előre a szívleállást

Egy új algoritmus a korábbi adatok kielemzésével segít megelőzni a jövőbeli tragédiákat.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói olyan számítógépet fejlesztettek ki, amely képes megmondani, hogy mikor állhat le egy veszélyeztetett beteg szíve vagy légzése. A megalkotott algoritmusok gyorsabban és pontosabban felismerik ezeket az eseteket, mint a jelenlegi hagyományos diagnosztikai eljárások.

Azoknál a betegeknél, akiket komoly mértékben fenyeget a szív vagy a légzés leállása, a számítógép akár 4 órával korábban képes felismerni a fenyegető veszélyt. Miközben az orvosok a vérnyomást, a szívritmust és a testhőmérsékletet figyelik, addig a számítógépre feltelepített szoftver 72 különböző értéket vesz figyelembe.

Az új megoldás alapja az az intelligens algoritmus, amely a korábbi diagnózisok és értékek segítségével állítja fel a prognózisát. A tudósok eddig 133 000 olyan beteg adatait táplálták be a rendszerbe, akik 2006 és 2011 között Chicago négy különböző kórházában voltak elhelyezve. Összesen 815 esetben állt le a szívük vagy a légzésük. Ezeknek a létfontosságú testi funkcióknak a kiesését az egészségügyben "Kék kódnak" is nevezik.

Az új program az esetek kétharmadában jól jelezte a közelgő vészhelyzetet és gyakran négy órával az esemény bekövetkezése előtt riasztotta az egészségügyi személyzetet. Téves riasztás csak az esetek 20 százalékában következett be. Összehasonlításul: a jelenlegi módszerekkel csak tíz esetből háromnál lehet jól előrejelezni a "Kék kódos" vészhelyzeteket. A kutatók mindenesetre azt tervezik, hogy más kórházak adatainak felhasználásával tovább tökéletesítik az algoritmust.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #1
    Ez komoly fejlődés ha úgy van ahogy mondják.