Berta Sándor

A világ legtávolabbi régióiba is eljut az internet

A világháló egyre több helyen érhető el, még ott is, ahol ezt a körülmények csak nehezen teszik lehetővé.

Az afrikai szavannákon vagy a brazíliai dzsungelben nagyon nehéz kiépíteni a hálózatokat, sok helyen még megfelelő utak sincsenek és a legközelebbi repülőtér is több száz kilométerre van. Azonban a rendkívüli időjárási körülmények és a nehezen megközelíthető régiók sem hátráltatják az internetelérések bekötését, de mindehhez kreativitás és szokatlan ötletek kellenek. Napjainkban 2,7 milliárd embernek van internethozzáférése, ez a világ lakosságának 39 százaléka. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a távoli vidékeken élőket meggyőzzék arról, hogy érdemes csatlakozniuk az online világhoz.

Brazíliában Caminhoesda Sorte, vagyis "szerencsekamion" a neve azoknak a nagy méretű kék tehergépkocsiknak, amelyek a dzsungelben lévő elfeledett településeket keresik fel és lehetővé teszik, hogy a lakosok részt vehessenek az állami lottóban. A guruló lottózókban a lakók nemcsak a szelvényeiket adhatják le, hanem banki ügyleteket is bonyolíthatnak. A kamionok fel vannak szerelve technikai eszközökkel és a lottóhúzásokat élőben közvetítik. Ehhez azonban megbízható és biztonságos hálózat kel. Ez rendelkezésre is áll és összeköt 9000 lottózót. Az infrastruktúrát a British Telecom (BT) leányvállalatának számító, Comsat építette ki.


A hálózat hibrid és redundáns, műholdas, szélessávú és vezeték nélküli rendszerekből áll. Minden adatot titkosítva továbbítanak, emellett tűzfalakat, behatolásjelző rendszereket, kamerákat, videostream-megoldásokat, adattárolókat is felszereltek.

A Chico Mendes nevű hajó az Amazonas vidékét járja, szintén műholdas technikával van felszerelve és rendszeresen kiköt a folyó mentén. A hajó működési területe 124 000 négyzetkilométert ölel fel. Fdélzetén a falvak lakói bankfolyószámlákat nyithatnak, átutalásokat kezdeményezhetnek és fogadhatnak vagy akár hiteleket is felvehetnek. Az úszó bankfióknak összesen 65 munkatársa van, köztük banki és IT-szakemberek, biztonsági őrök és a hajó személyzete.


Az Infinite Family nevű kezdeményezés keretében a fiatal árváknak és a félárváknak lehetőségük nyílik világszerte kapcsolatot tartani a mentoraikkal. A BT felszerelt egy konténert videokonferencia-rendszerrel. A jó minőségű kép- és beszédátvitel zavartalan kommunikációt biztosít. A mentorok különböző országokból származó önkéntes BT-munkatársak. Keith Mathews, a BT Sub-Saharan Africa ügyvezetője közölte, hogy az Infinite Family a társadalom leggyengébb tagjainak önbizalmat és reményt ad. A következő években a projekt keretében kereken 100 további mentorlaboratóriumot hoznak létre több mint 11 000 afrikai fiatal számára.

A dél-angliai Cornwall megyében 12 000 beteg rendszeresen otthonról végezheti el a felülvizsgálatokat, így nem kell elmenniük az orvoshoz vagy a kórházba. A mért értékek online továbbíthatók és emellett digitális egyeztetések is tarthatók, így csökkenthetők a költségek. Mindez a British Telecom, az egészségügyi hivatalok és a helyi tanács együttműködésének köszönhetően valósulhat meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #3

    "A világ legtávolabbi régióiba is eljut az internet."

    Nos az Alfa Centauri nem a világ legtávolabbi régiója, de vajon oda eljut-e? :P :D
    (Bocs, hogy belekötök, de zavar, ha a bolygónkat tartjuk a VILÁG-nak.)
  • PeeTeR #2
    :DDDDD
  • mr9 #1
    webola