Berta Sándor

10 Gigabitre növeli optikai hálózata sebességét a Google

A Google Fiber szolgáltatás három év múlva a jelenleginél tízszer nagyobb adatátviteli sebességet fog biztosítani a felhasználóknak.

A Wired és a USA Today tudósításai alapján Patrick Pichette, a kaliforniai konszern pénzügyi vezetője a Goldman Sachs technológiai és internetkonferenciáján közölte: a céljuk az, hogy az optikai kábelhálózatukon az adatviteli sebesség három év múlva már elérje a 10 Gbit/s-ot. "Az 1 Gbit/s után jön a 10 Gbit/s. A globális fejlődés is oda vezet és ez a fejlődés be fog következni. Több mint egy évtized kellene hozzá, de miért nem csináljuk meg három év alatt? Ezen dolgozunk és nincs okunk várni" - jelentette ki a menedzser, aki 2001 és 2008 között a Bell Canada munkatársa volt.

A Google Fiber szolgáltatás egy ideje már elérhető az Amerikai Egyesült Államokban, a le- és a feltöltési sebesség egyaránt 1 Gbit/s és nincs forgalmi korlát. A csomagért a felhasználóknak havonta 70 dollárt kell fizetniük. Amennyiben valaki két év hűségidőt vállal, akkor havi 120 dollárért az összes HD-ben sugárzó televízióadó műsorához is hozzáférhet, plusz beltéri egységet, NAS-t és Google Nexus 7 táblagépet is kap. A beltéri egység és a kapható router egyaránt saját fejlesztésű. A legkisebb csomagban a letöltési sebesség 5 Mbit/s, míg a feltöltési sebesség 1 Mbit/s, ezért csupán egyszer kell kifizetni 300 dollárt. Itt sincs forgalomkorlátozás és a társaság vállalja, hogy a szolgáltatás legalább 7 évig elérhető lesz.

A Google egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a vállalat kultúrájához hozzátartozik, hogy folyamatosan javítson a termékein és megpróbálja mindig kiterjeszteni az innováció határait. Ugyanakkor azt mondta, hogy a közeljövőben nem tervezik a sávszélesség 10 Gbit/s-ra növelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Ki tudja, lehet 10 év múlva lesz itt is :-)
  • nyerek01 #1
    Te jó ég, ezért is zseniális a cég... Magyarként innen persze nem sokat ér nekem, de akkor is megérdemlik hogy ott tartanak ahol, és még így is felfelé ível a pálya.