Berta Sándor

Milliárdokat szánna a műholdas internet­projektjére a Google

Az amerikai cég saját műholdjai segítségével biztosítana internetelérést világszerte.

A The Wall Street Journal cikke szerint a Google több mint egymilliárd dollárt szán a projektre, de a végleges költségek akár a 3 milliárd dollárt is elérhetik. Az ár a hálózat nagyságától függ majd. A lefedettséget az első szakaszban 180 darab kisebb méretű műhold biztosítaná, majd később további 180 műholddal egészítenék ki. Bennfentesek közölték, hogy a berendezések a hagyományos telekommunikációs műholdakhoz képest alacsonyabb Föld körüli pályán keringenének.

A Google azt reméli, hogy sikerül áthidalni a jelenlegi pénzügyi és műszaki problémákat, amelyek hátráltatták az eddigi erőfeszítéseket. Az óriáscég áprilisban megvásárolta a Titan Aerospace-t, ami olyan drónokat állít elő, amelyek több éven át nagy magasságban üzemelhetnek akár utántöltés nélkül is, azaz akár internetszolgáltatás biztosítására is alkalmasak, elsősorban azokban a régiókban, ahol még nem is nagyon hallottak a világháló létezéséről. Ez az üzlet kiválóan illeszkedik a most bejelentett projekthez.

Tim Farrar, a TMF Associates cég vezetője szerint a Loon projekt ballonjait valószínűleg a Titan Aerospace drónjai válthatják ki, ugyanakkor a drónok és a műholdak remekül kiegészíthetik majd egymást. Farrar korábban a Teledesic tanácsadója volt. A vállalat az 1990-es években hasonló terven dolgozott és a műholdak mellett szintén felmerült a drónok ilyen célokra való alkalmazása. A Teledesic azonban 840 műholddal számolt, emiatt a költségek a számítások szerint drasztikusan elszálltak volna, így a 9 milliárdos projekt végül egy időre a feledés homályába merült.

Roger Rusch, a Telastra tanácsadócég képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez most megismétlődhet. Szerinte a költségek jóval magasabbak lesznek annál, amit a Google elképzelt, akár a 20 milliárd dollárt is elérhetik. Tanácsa szerint a társaságnak először el kellene oszlatnia a versenyhivatalok aggályait és megállapodást kellene kötnie a többi műholdas internetszolgáltatóval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!