Berta Sándor

Óriáscégek közös konzorciuma gyorsítja az ipari internet terjedését

Több óriáscég közösen megalapított egy új szervezetet, aminek célja, hogy megkönnyítsék a felkészülést az Ipar 4.0 korszakra.

Az új csoport neve Ipari Internet Konzorcium (IIC) és az alapítók között van az AT&T, a Cisco, a General Electric, az IBM és az Intel. Az IIC nyitott és nonprofit, kutatóintézetek és közintézmények egyaránt csatlakozhatnak hozzá. Az ipari internet lényege, hogy a digitális és a valódi világot technikai szempontból minél szorosabban összekössék egymással.

A célok között szerepel a gyakorlati példák, a különböző referenciaarchitektúrák és a szabványok kidolgozása, azért, hogy az Ipar 4.0 elindulásakor ne ütközzön akadályokba. A szervezet olyan globális szabványokat akar megalkotni, amelyek egyaránt használhatók a dolgok internetjével (IoT) kapcsolatban és a gépek kommunikációjakor. Emellett nyitott fórumokat is létrehoznak, ahol a szakértők megoszthatják egymással az ötleteiket és a tapasztalataikat. Végül pedig a vállalatok közösen akarnak új biztonsági technológiákat kifejleszteni, ezek hatékonyságától nagy mértékben függ majd az ipari internet sikere.

Janos Sztipanovits, a Vanderbilt Egyetem munkatársa elmondta, hogy a digitális és a fizikai világ közötti kapcsolódási pontok megalkotása az egész ipart hatalmas kihívások elé állítja. Az új fejlesztések fontos előnyöket biztosítanak majd mind az egyes cégek, mind az egész emberiség számára. Penny Pritzker amerikai kereskedelmi miniszter azt hangsúlyozta: azáltal, hogy a valódi tárgyak összeköthetők lesznek a kibertérrel, alapjaiban fog megváltozni az emberek és a technika kapcsolata. Az ipari internetek köszönhetően új munkahelyek létesülhetnek az intelligens gyártásban, az egészségügyben, a szállításban és más területeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!