Berta Sándor

A jövő munkahelyeit alakítja ki a Daimler

A autógyártó olyan munkahelyeket akar kialakítani, amelyek megfelelnek a jövő kihívásainak. Saját eszközöket is lehet majd használni, szabadabb hozzáférést biztosítanak az információkhoz és eltűnnek majd a munkaállomások.

A társaság 2011-ben hívta életre a DigitalLife@Daimler nevű programot, aminek keretében arra keresi a választ, hogy a digitális élet miként befolyásolja a munkatársakat, az ügyfeleket, a termékeket és az új üzleti területeket. A Daimler több mint 200 000 dolgozója rendelkezik legalább egy digitális eszközzel. Michael Gorriz, a cég informatikai vezetője arra készíti fel a céget, hogy minden alkalmazottjuk és külső partnerük világszerte és bármikor képes legyen rugalmasan kommunikálni és dolgozni. Az ehhez szükséges szolgáltatásokat nem csupán a vállalati, hanem az emberek tulajdonában lévő eszközökön is elérhetővé teszik.

A vállalat első lépésként átvizsgálta a biztonsági irányelveit. Az ezzel kapcsolatban felmerült változtatási tervek viszonylag nagy ellenállást váltottak ki, ezért először modellezték az új helyzet várható hatásait. Ezek alapján a jövőben lehetővé teszik a munkahelyi internethozzáférések használatát és a magán adatok tárolását a céges eszközökön. A mobil készülékeknél az okostelefonok kerültek előtérbe. Minden munkatárs választhat, hogy a saját vagy a céges készülékét akarja használni.

Hivatalosan a BlackBerry és a Windows Phone operációs rendszereket alkalmazzák, de egy alkalmazás segítségével más eszközökről is elérhetők a különböző szoftverek. A táblagépeknél az iPad készülékeket fokozatosan Windows 8-as modellekkel váltják fel. A fő szempont az volt, hogy az új táblák teljesen kiválthassák a jelenlegi PC-ket, illetve tábla PC-ket.

A társaságnál naponta 500 videokonferenciát tartanak a Lync rendszerén keresztül, hamarosan pedig elérhető lesz a Daimler Connect nevű belső közösségi platform is. Ehhez bármely eszköz csatlakozhat majd, így az információ szabadon áramolhat. Már ma is lehetőség van arra, hogy bárki bármely dolgozóval szabadon chatelhessen. A legszembetűnőbb változás az lesz, hogy mivel minden alkalmazott a saját vagy a céges készülékeit fogja bevinni a munkahelyére, ezért egy idő után nem lesz szükség munkaállomásokra és a munkahelyek felhőkörnyezetben lesznek elérhetők. Így gyakorlatilag 2020-ra eltűnhet az összes munkaállomás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!