Berta Sándor

Egyre népsze­rűbbek a web­ka­merás állásinterjúk

Új gyakorlat terjed világszerte a munkahelyeken: a személyes felvételi beszélgetéseket sok esetben felváltják a webkamerás egyeztetések.

A webkamerás állásinterjúk előnye, hogy a jelentkezőknek nem kell utazniuk, míg a cégek képviselői személyes találkozás nélkül szerezhetnek első benyomást. A megoldás gyors, egyszerű és csökkenti a költségeket. Oscar Mager, a Sonos amerikai technológiai cég személyügyi menedzsere egyike azoknak, akik már az új gyakorlatot részesítik előnyben. Immár közel két éve használja a webkamerás állásinterjúkat és az olyan platformokat, mint például a Cammio. Az érdeklődők a világon bárhol lehetnek és bármikor megkereshetők, ugyanakkor a személyes találkozók továbbra is elkerülhetetlenek.

Számos olyan szoftver van, ami használható erre a célra és ezek egy része lehetővé teszi a beszélgetések rögzítését. Az új gyakorlat elterjedése miatt a munkavállalók a következő években egyre gyakrabban találkozhatnak majd a videointerjúkkal. A Right Management személyügyi tanácsadócég nemzetközi tanulmánya szerint az elmúlt évben az összes jelentkező 18 százaléka vett részt videointerjún. Tízből hat személyügyi asszisztens használja és a munkavállalók 66 százaléka támogatja a módszert.

Korábban írtunk arról, hogy néhány vállalat már javában teszteli azokat az új megoldásokat, amelyeknél szoftver dönt az állásra jelentkezők felvételéről vagy elküldéséről. Az új módszert többek között a Xerox is alkalmazza, így választja ki telefonos ügyfélszolgálata új munkatársait. A program bizonyos szempontok alapján kutatja át a jelentkezők anyagait és minden jelentkezőnek ki kell töltenie egy online tesztet, ahol felmérik, hogy rendelkezik-e az elvárt tulajdonságokkal, végül egy elemzőszoftver ad tanácsot, hogy felvegyék-e a munkavállalót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #1
    Ez itt nemfog megvalósulni. Itthon a munkanélküliekkel törlik ki a seggüket, berángatnak akkor amikor akarnak, onnan ahonnan akarnak. Mivel úgy is akad még jópár tucat jelentkező, kedvükre játszadoznak az interjúk során. Sajnos sokszor átéltem ilyet, hogy eljátsszák a nagymenőt olyan helyeken is ahova már én szégyelltem bemenni. Egyszer elegem lett meg is mondtam, hogy nekem nem kell jönni ezzel a lekezelő stílussal, annyit nem ér az egész. (a sors iróniája hogy végül felvettek)