27
  • EnxTheOne
    #27
    Droneokat támogatom, de a teljesen automata robotoktól félnék :D

    Meg ha a sereg rengeteg pénzt költene humanoid robotokra, akkor előbb vagy utóbb a civilek számára is elérhető lenne pár fasza robot protézis. Rengeteg ember van aki valamiért elvesztette a végtagját, vagy tolószékbe kényszerült. :S

    Automata robotok meg kiválthatják a sok bevándorlót az alja munkáknál.
    Így legalább nem oszlik ketté majd Európa, és nem lesz Bushmanföld és Allah Alibaba City között háború. :D
  • Sippie
    #26
    azért ilyen robotokkal mégis csak jobb lenne gyilkolni a palesztinokat nem? És akkor a szegény ártatlan 27 (vagy mennyi) izraeli katona még ma is élne
  • robgros
    #25
    Akkor ezúton közlöm senior Don Quijote, hogy a kardok kora a múlté, a 21. században ilyennek már nincs helye.
    És mit vezessenek még be, a lovagi páncélzatot?
  • Szefmester
    #24
    Én meg a lőfegyvereket is betiltanám... sokkal humánusabb lenne ha mindenki kardokkal felfegyverkezve harcolna. Nem fogy ki a lőszer, és nem gyáva módon kilométerekről viszik be a halálos találatot valami bozót mögül.
  • TokraFan
    #23
    É. Korea a Te világod!
  • PrasCo
    #22
    Na igen, ez a másik, teljesen jogos - én csak ideális esetet vizsgáltam, és hát mi ideális...?
    Mondjuk amennyire én tudom, szerencsére ott még nem tartunk, hogy ilyen szarok szabadon kóricáljanak, de a fejlesztés fokozatossága miatt meglepődnék, ha az ENSZ, vagy bármelyik gittegylet egy ponton az asztalra csapna, hogy na, itt álljon meg a menet.

    Abban az esetben is menne a vállvonogatás, gondolom, hogy mi a probléma? A google másfél tonnás autonóm gépkocsija ott rohangál az utakon évek óta, mi csak pattintottunk rá egy automata gránátvetőt az esztétikum kedvéért... :D
  • lammaer
    #21
    Én a szoftverben nem bízom, ami a full auto robotban futna.... szar érzés meghalni egy programhiba miatt, mert valami nerd developer rosszul írt meg egy IF-et, és az a szar nem ismerte fel hogy a kezemben lévő esernyő nem egy bazooka....

    (szoftverfejlesztő cégnél melózom, naponta szembesülök "vazze erre nem gondoltunk" hibákkal)
  • PrasCo
    #20
    Az érdemi részhez hozzászólva, az egyik oldalról nekem halál-rohadtul mindegy, hogy a pofámba lőtt Hellfire-re a parancsot program vagy egy ember által valahol lenyomott mikrokapcsoló adta-e meg; másik oldalról viszont a teljesen automatizált, emberi beavatkozást nem igénylő, felfegyverzett eszközöktől igencsak idegenkednék, sőt.
    Ez, persze, nem feltétlenül logikus, mert lehet, hogy egy milicistával megpróbálnék beszélni, erre az, ha eldobnám az AK-t, mosolyogva fejbelőne, egy robot meg esetleg, látva, hogy eldobtam a gépkarabélyt, egyszerűen ráhajt a lánctalpával és továbbáll, mondván, hogy fegyvertelen vagyok, meló elintézve - na, de mégis. Van valami furcsaság abban, hogy az ember bármilyen embertelenséget követ el, még mindig "humánabb" lesz, mint a tiszta szabályok szerint játszó, ember által programozott, de program által szabályozott robot.
  • sirpalee
    #19
    Egy olyan rendszerről beszélsz, ahol mindenki bűnözőnek számít, amíg be nem bizonyítja, hogy ártatlan. Sok ember, közöttük én is, ezt nem viselné el. Folyamatos igazoltatás, és magyarázkodni mindig, hogy miért megyek mindenhova? Ha te ezt szereted, hajrá. De többség inkább, kösz nem.
  • emberz
    #18
    Magyarországnak pedig elemi érdeke lépést tartani a korral. Ha egyszer vannak harci robotok, akkor vannak, akár tiltják őket, akár nem. A terroristák például magasból le fogják "nemérdeklődniiránta" a dolgot, és szépen bevetik őket - ellenünk. Tehát kell nekünk is, mert a robotok birtoklásával az ellenük való védekezést is megtanulhatjuk például.
  • emberz
    #17
    Magyarországnak pedig elemi érdeke lépést tartani a korral. Ha egyszer vannak harci robotok, akkor vannak, akár tiltják őket, akár nem. A terroristák például magasból le fogják "nemérdeklődniiránta" a dolgot, és szépen bevetik őket - ellenünk. Tehát kell nekünk is, mert a robotok birtoklásával az ellenük való védekezést is megtanulhatjuk például. Vagy az is eredmény, ha egyszerűen csak megpukkadnak a patópálok a méregtől...
  • lammaer
    #16
    Ha a közbiztonság megerősítéséről lenne szó, én sem venném rossz néven ha a környéken cirkálna egy drón ami infrával kiszúrná a rablókat amikor bepajszerolják az ajtót.

    Persze ehhez azt kell feltételeznünk hogy a drónt irányító hatóság nem elnyomó rezsim. Bár az elnyomó rezsim meg tök jól elvan hús-vér katonákkal is. Szóval a drón is csak egy eszköz... aztán hogy jó vagy rossz, az már a felhasználásán múlik.
  • lammaer
    #15
    Csak ne fémből legyen az a drón... :D

    Rá kell annak is a hátuljára rakni a matricát hogy "nem alumínium/acél/réz" mint a közlekedési táblákra.
  • Katalizátor
    #14
    Figyi nem bántásból, de... nem vagy egy picit beteg???
  • Kryon
    #13
    Ezzel egy picit elkéstek... Ha még azelőtt tiltják be, hogy több ország is széleskörűen elkezdte alkalmazni + csilliárdokat öltek már a fejlesztésbe, akkor még talán lett volna valami hatása. Ma már ezt betiltani olyan lenne, mintha az atomfegyvereket akarnák betiltani. Lehet szép határozatokat hozni, de kit érdekel? A BT tagjainak már van, ezért ők biztosan nem szavazzák meg, akkor meg miről van szó?

    A másik, hogy óriási üzlet. Lehet majd lecserélni a teljes fegyverzetet. Gyártani a harci robotokat, aztán a harci robot elhárító robotokat, aztán a harci robot elhárító robotot elhárító robotokat stb... A vége szerintem ugyanaz lesz mint az atomfegyverkezésnek. Néhány ország majd akkora robothaderőt épít ki, hogy nem mernek majd egymás ellen háborúzni, mert akkor kő kövön nem maradna.
  • Pares
    #14
    Szerinted ha valamelyik szuperhatalom ráteszi a mancsát ilyen über robotokra, akkor mihez kezd majd vele? Biztos azonnali hatájjal elkezdi bevezetni a totális világbékét... Még több háború által.
  • Pares
    #13
    Drónok》autonóm robotok》intelligens robotok》mátrix...

    Nem tudom, hogy jó ötlet-e videójátékot csinálni a háborúból, ahol a katona ezer kilométerekre a hadszíntértől egy képernyő előtt ül. De az biztos, hogy nem jó ötlet, hogy autonóm, netán később akár intelligens robotokkal cseréljék le a katonákat.
  • Sir Quno Jedi
    #12
    Jaja, meg az embereknek van saját akaratuk. Idegesítőek, tévednek, prekoncepcióik vannak és önállóskodnak. Megsajnálják az ellenséget (mert gyerek, nő, vagy kiskutya) ÉS mindég nyavalyognak. Meg nyugdíj kell nekik és orvosi ellátás, meg a gyerekeiket/asszonyaikat pátyolgatni kell, meg a hozzátartozók kellemetlen kérdéseket tesznek fel, ha eltűnnek/lenyomorodnak/meghalnak. Teljesen felesleges plusz költségek.

    Viszont a robotokért nem sír senki, nem tüntetnek értük, hogy ne vigyék a fiainkat a háborúba, nem lesznek pacifisták és NEM tagadják meg a parancsokat. Pláne a drónok. Ott ha valaki nem akarja a központban végrehajtatni a tűzparancsot a drónjaival, már ültetik is a másik drón pilótát a helyére, őt meg szépen kivezetik, ki van rúgva, de előtte még egy jó kis hadbíróság befigyel. Halelujja testvérek. Emberi tényező lecsökkentve/kizárva.

    Na pont ezért jobbak a gépek háborúzásra.
  • Mentol
    #11
    Akkor most fordítsd le, amit mondtál, gépekről emberekre:
    üzemeltetés (kaja, pia, nők), karbantartás (hadikórház, edzőterem, eszközök), alkatrészellátás (fegyverolaj, bakancsba cipőfűző), fejlesztés (katonai akadémiák, kiképzőbázisok)...
  • Sir Quno Jedi
    #10
    Hát ezek a harci gépek mocskos drágák ám. Hosszútávon jobban megéri, mint egy jól képzett katona, de ez is óriási beruházás és ezen is billió dollárokat keresnek, nem kell félni... Pláne az üzemeltetés, karbantartás, alkatrészellátás, fejlesztés.
  • Mentol
    #9
    Valószínűleg ez a baj!
    Túl átlátható lenne a harcoskodás, és nem volna lehetőség kiélni az emberi gyarlóságból eredő "igényeket" (erőszakoskodás, fosztogatás, stb).
    Illetve, gazdasági okai lehetnek (mert, miért is vannak háborúk?): nincs lehetőség annyi puskát, bakancsot, zubbonyt, stb. eladni.
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Felőlem aztán békeidőben is cirkálhatnak minden utcasarkon stb. drónok, robotok, megatankok, állig felfegyverzett katonák whatever. Ellenőrizzenek csak mindenkit szépen. Ki az, mi az, hol lakik, hova megy, mit csinál, miért van ott. Engem, is, nyuuugodtan. Pusztán erős járőrözéssel és a csomópontok kőkemény ellenőrzésével a bűnözés jó nagy részét írmagjában ki lehet írtani, kiszűrni.

    Mert ugye ott bandukol Órsós, Korsós, Lakatos. Mit keresnek azok ott? A gép tudja, hogy nem oda valósiak, nem is a környéken laknak, munkahelyek nincsenek, mert lakóövezet. ERGÓ ezek nem lehetnének ott adott időszakban. Drón odagurul, igazoltat, ellenőriz, kikérdez (nem ő, az operátor). Ha kis triónk nem tud NAGYON elfogadható és azonnal le is ellenőrizhető indokokkal szolgálni, akkor máris értük jön az automata járőr és viszi is be őket az őrsre további FELDOLGOZÁSRA. :DDD Ennyi. Ez egy igazi sikertörténet.
  • Sir Quno Jedi
    #7
    A tömegsírokat emberek töltik fel más emberekkel. Nem kellettek hozzá "robotok". Szóval, hogy mi humánus és mi nem...
  • Banderas1990
    #6
    Szerintem az ENSZ itt már a jövőbe tekint. De tény, ami tény a robotok jelentős hányada ma inkább még irányított drón. Az önállóan működő robotok (melyek inkább még fejlesztés alatt vannak) pedig elsősorban logisztikai feladatokat látnak el (robotkutya, automata teherautó stb.).
    Bár megértem az ENSZ fenntartásait, de a te érvelésedben is van igazság.
  • Omega
    #5
    Igaza van annak, aki ezt kitalálta, de ilyen alapon háborúnak sem lenne szabad léteznie.
  • Narxis
    #4
    Humánusabban kell ehhez hozzáállni.
  • Sir Quno Jedi
    #3
    Én nem tudom mit fosnak a gépektől. Baromság. Legalább kizárják a katonák egyénieskedését, a fosztogatás, erőszakoskodást stb. és mivel mindent rögzítenek mindenről, így visszakereshetővé és ellenőrizhetővé vállnak az események.

    Többségük eleve csak drón, ergó azt is emberek irányítják egy központból, így nem kevésbé "humán" az ellenőrzés felettük. Azok nem is robotok.

    Az autonom egységek meg általában ki vannak baszva egy nagy sima katonai területre és azt kell ellenőrizniük. 1xű dolguk van, ami bejön a területre és/vagy mozog és nem saját katona azt LELÖVIK. Ennyi a dolguk és nem több. Ez nem bonyolult, nem kell hozzá Asimov által megálmodott AI. Ehhez elég, ha a katonákon valami azonosító bizbasz van és haller. Múgy meg az aknamező sem válogat ugye, meg az elektromos kerítés se. Aki bemegy, az az életét tette kockára, tiszta sor. HA gyerek, akkor gyerek, az ellen nem véd...
  • Papichulo
    #2
    Ha nem lennenek haboruk, akkor hadseregekre sem lenne szukseg, viszont ha nincsenek hadseregek ki fogja megallitani az idegenek invaziojat? :)
  • globint
    #1
    Inkább a háborút tiltsa be az a bölcs ENSZ!