Berta Sándor

Csökkenthető a JPEG képek mérete

A Mozilla néhány fejlesztője megpróbálja módosítani a klasszikus képformátumot, rövidebb honlapbetöltési időket és kisebb szerverparkokat ígérnek.

A JPEG hosszú idő óta az internet meghatározó digitális képformátuma. Andreas Gal, a Mozilla műszaki vezetője blogbejegyzésében azt írta, hogy a szakembereiknek sikerült tovább optimalizálniuk a tömörítési eszközüket és - a teljes kompatibilitás megőrzése mellett - kisebb méretű JPEG képfájlokat készíteni. Azonos képminőség mellett a fájl mérete 5 százalékkal kisebb. Mindez elsőre nem tűnik nagy előrelépésnek, de ha az új megoldás elterjed, akkor a sok képet használó honlapok betöltési ideje jelentős mértékben lerövidülhet.

A projektet a Mozilla márciusban indította el. A cég vizsgálati anyaga szerint a HEVC, a JPEG, a JXR, a mozjpeg és a WebP közül az esetek többségében a mozjpeg segítségével érhető el a legnagyobb méretcsökkentés. Mindez felkeltette a Facebook érdeklődését, hiszen a platformon több milliárd digitális kép található. Az 5 százalékos méretcsökkenés érezhető hatással van a szerverközpontok kiépítésével és működtetésével kapcsolatos költségvetésére. A közösségi portál már tesztelni is kezdte mozjpeg 2.0 nevű tömörítési eszközt, emellett a cég 60 000 dollárt ajánlott fel a megoldás továbbfejlesztésének és az mozjpeg 3.0 elkészítésének a támogatására.

A Facebook nem véletlenül támogatja a fejlesztést, hiszen már egy ideje olyan megoldásokat keres, amelyek segítségével csökkentheti az adatfelhasználását mind a mobil böngészők, mind pedig az alkalmazások esetében.

A Google a WebP segítségével váltaná ki a GIF, a PNG és a JPEG formátumokat. A WebP-t már tesztelni kezdte a Facebook, miközben a Mozilla szerint az új formátum nem teszi lehetővé a kisebb méretű képek készítését, így nem igazán jelent előrelépést a JPEG-hez képest. Ezenkívül a váltás ellenére a JPEG-t tovább kellene támogatni, hiszen rendkívül sok ilyen fájl van a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EdDyBoy #11
    Mi van a png kiterjesztéssel? Csak szerintem kisebb, mint egy jpg?
  • Griphons #10
    Webfejlesztő oldalról +1 szeg a frontendes koporsóba. Amíg nem támogatja minden böngésző az új szabványokat (mozjpeg vagy webp), nem tudja kezelni a php, sőt nincs megfelelő grafikai szerkesztő progi amivel egyáltalán lehetne generálni/konvertálni ilyen képeket, addig ez csak szivatás.
  • gombabácsi #9
    és a jpeg2000-el mi van? miért nem használja azt senki?
  • kvp #8
    "vagy 20 éve olvastam a Chip magazinban, hogy a fraktál tömörítéssel nagyon picire is lehet nyomni egy jpeg kép méretét. Azóta sem hallottam róla semmit."

    Kitalaltak, csinaltak egy szabvanyt, aztan nem tamogatta senki, mert sokkal tobb eroforras kell mind a be, mind a kitomoriteshez. De a wavelet alapu tomoritesek is csak most kezdenek terjedni, pedig a fraktalokhoz kepest joval egyszerubbek, csak a legtobb keszulek most jutott el oda, hogy birja szamitasi erovel es memoriaval.

    Ez az 5% onnan jon, hogy optimalizaltak a szuksegtelen adat eldobo algoritmust. Persze objektiv kepminosegre, nem szubjektivre, azaz a jel-zaj aranyt neztek 5%-al nagyobb tomorites mellett, de a tenyleges minosegromlast (ami szubjektiv) nem. Egyebkent a felhasznalt uj algoritmussal csak a sajat regebbi library-jukhoz kepest javultak 5%-ot, a profibb encoder-ekhez kepest nem, pesze keves weboldalon tortenik az automatikus jpeg thumbnail gyartas profi kepszerkeszto eszkozokkel, az ingyenes gpl-es szoftvereken meg boven volt es lesz is meg mit javitani.
  • Tetsuo #7
    :-) Tehát nekünk közünk nincs hozzá. Oldják meg szerveroldalon.
    Lassan alap kéne, hogy 40 Gigás RAW-ban tárolhassuk a képeket az agyonhype-olt felhőben.
  • mrzool #6
    Plusz a kommunikációs csatornák kapacitása véges, különösen extrém körülmények között (pl. űrszondák). Ha olcsóbb a CPU teljesítmény, mint az adatátvitel költsége, akkor megéri tömöríteni, minden áron.
  • Sir Quno Jedi #5
    5% more pr0n
  • Macropus Rufus #4
    okés, jogos ezen átasiklottam. Egy szerver esetében több millió(milliárd) képről lehet szó.
  • JKJ #3
    Marcopus! Gondolj szerveroldalról a problémára. A kiszolgálást segítené, nem Téged mint végfelhasználó.
  • Cat #2
    instagram, flickr, picasa... ezeknek dollármilliós spórolást jelenthet.