JohnnyCage

Veszélyben a JPEG formátum ingyenessége?

Egy kisebb, videókonferencia megoldásokkal foglalkozó társaság azt állítja, a JPEG képformátum olyan technológiákat tartalmaz, amelyek magukba foglalják a társaság bejegyzett szabadalmait.

A JPEG a világháló egyik legismertebb, és legszélesebb körben alkalmazott képformátuma.

Az Austin-i (Texas) központú Forgent Networks a közelmúltban egy sajtóközleményt adott ki weboldalán, amely szerint a társaság birtokában van néhány olyan szabadalomnak, amely a JPEG képformátum alapját képezi. A társaság szerint a szabadalomba foglalt eszközök körébe a digitális kamerák, mobiltelefonok, kamkorderek, PDA-k, szkennerek, és egyéb eszközök tartoznak.

A JPEG technológia mögött álló Joint Photographic Experts Group (JPEG) bizottság elutasít minden olyan probálkozást, amelynek célja licenszdíj szerzése a megoldás használatáért.

"A JPEG bizottság elsődleges célja mindig az volt, hogy technológia licenszdíjak fizetésének szüksége nélkül felhasználható legyen, és csalódottak vagyunk, hogy egyes társaságok megpróbálják keresztülhúzni ezt az erőfeszítést" - mondta Richard Clark, a web szoftverekkel foglalkozó angol Elysium vezetője, és egyben a brit JPEG bizottság elnöke.

Az efféle esetek egyébként mindennaposan az IT iparban, a licenszdíjak fizetéséről való meggyőzés azonban általában igen kemény feladatnak bizonyul.

Mivel a Forgent lépése egy rendkívül elterjedt technológiához kapcsolódik, a bejelentés komoly visszhangot váltott ki az iparban. Annyi azonban hamar kiderült, hogy a társaság követelései nem teljesen alaptalanok. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy egy meg nem nevezett, digitális kamerákat gyártó japán cég áprilisban hajlandó volt 15 millió dollár licenszdíjat fizetni a Forgentnek.

A JPEG technológiákhoz állítólagosan kapcsolódó szabadalmakat a Forgent a Compression Labs 1997-es felvásárlásával szerezte meg, derült ki Ken Kalinoski technikai igazgató nyilatkozatából. Bár a meg nem nevezett gyártó mellett egy másik japán cég, a Sony is beleegyezett a jogdíjak fizetésébe, Kalinoski szerint előbb-utóbb néhány társaság kétségbe fogja vonni a követelés jogosságát. A vezető úgy érzi, társasága kész a jogi küzdelemre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • b #19
  png rulz!
 • mir #18
  az űrhajósok meg mehetnének a kermibe, hogy hogy szar, mert mi kijutottunk...
 • mir #14
  ne mááááá........ az azért legyen már mégiscsak open source...
 • mir #12
  én levédem az emeri génkszlet változatlan 99,998%át (ami minden emberben azonos)
 • Gabest #11
  Én pedig levédetem a "[email protected] visszalapátolni a lóba" műveletsort, és akkor majd nem jöhetnek elő ilyen hülyeségekkel az engedélyem nélkül.
 • MuERTe #9
  Levédetem a tűz szabadalmát :))
 • Rive #8
  http://origo.matav.hu/print/20010723feltalaltak.html?pth=/tudomany/tarsadalom/

  "John Keogh elnyerte az igényelt innovációs szabadalmi engedélyt a "kör alakú
  szállításmegkönnyítő szerkezetre", melyért 2001 májusában, az újonnan életbe elfogadott szabadalmi rendelkezéseknek megfelelően folyamodott."
 • Laci73 #7
  Ez már mindennek a teteje. A pénzéhséget, a munka nélkül csináljunk bevételt, a ravaszkodást nem lehet még megtűrni sem.
 • zer0 #6
  Hat ami mostansag tortenik az mar gusztustalan... Mindenki (tisztelet a kivetelnek) a mas minkajabol akar megelni?...
 • Rive #5
  #4: ezzel elkéstél. Asszem ausztráliában volt belőle botrány, hogy valaki áttolta a szabadalmi hivatalon a kerék, mint találmány védelmére vonatkozó igényét. Most volt, ca. fél éve.