11
  • EdDyBoy
    Mi van a png kiterjesztéssel? Csak szerintem kisebb, mint egy jpg?
  • Griphons
    Webfejlesztő oldalról +1 szeg a frontendes koporsóba. Amíg nem támogatja minden böngésző az új szabványokat (mozjpeg vagy webp), nem tudja kezelni a php, sőt nincs megfelelő grafikai szerkesztő progi amivel egyáltalán lehetne generálni/konvertálni ilyen képeket, addig ez csak szivatás.
  • gombabácsi
    és a jpeg2000-el mi van? miért nem használja azt senki?
  • kvp
    "vagy 20 éve olvastam a Chip magazinban, hogy a fraktál tömörítéssel nagyon picire is lehet nyomni egy jpeg kép méretét. Azóta sem hallottam róla semmit."

Kitalaltak, csinaltak egy szabvanyt, aztan nem tamogatta senki, mert sokkal tobb eroforras kell mind a be, mind a kitomoriteshez. De a wavelet alapu tomoritesek is csak most kezdenek terjedni, pedig a fraktalokhoz kepest joval egyszerubbek, csak a legtobb keszulek most jutott el oda, hogy birja szamitasi erovel es memoriaval.

Ez az 5% onnan jon, hogy optimalizaltak a szuksegtelen adat eldobo algoritmust. Persze objektiv kepminosegre, nem szubjektivre, azaz a jel-zaj aranyt neztek 5%-al nagyobb tomorites mellett, de a tenyleges minosegromlast (ami szubjektiv) nem. Egyebkent a felhasznalt uj algoritmussal csak a sajat regebbi library-jukhoz kepest javultak 5%-ot, a profibb encoder-ekhez kepest nem, pesze keves weboldalon tortenik az automatikus jpeg thumbnail gyartas profi kepszerkeszto eszkozokkel, az ingyenes gpl-es szoftvereken meg boven volt es lesz is meg mit javitani.
  • Tetsuo
    :-) Tehát nekünk közünk nincs hozzá. Oldják meg szerveroldalon.
    Lassan alap kéne, hogy 40 Gigás RAW-ban tárolhassuk a képeket az agyonhype-olt felhőben.
  • mrzool
    Plusz a kommunikációs csatornák kapacitása véges, különösen extrém körülmények között (pl. űrszondák). Ha olcsóbb a CPU teljesítmény, mint az adatátvitel költsége, akkor megéri tömöríteni, minden áron.
  • Sir Quno Jedi
    5% more pr0n
  • Macropus Rufus
    okés, jogos ezen átasiklottam. Egy szerver esetében több millió(milliárd) képről lehet szó.
  • JKJ
    Marcopus! Gondolj szerveroldalról a problémára. A kiszolgálást segítené, nem Téged mint végfelhasználó.
  • Cat #2
    instagram, flickr, picasa... ezeknek dollármilliós spórolást jelenthet.
  • Macropus Rufus
    vagy 20 éve olvastam a Chip magazinban, hogy a fraktál tömörítéssel nagyon picire is lehet nyomni egy jpeg kép méretét. Azóta sem hallottam róla semmit.
    Egyébként minek kicsinyíteni a jpeg képeket? Régen volt értelme, mert a háttértárolók nem voltak túl nagyok, de a mai világban egy közönséges telefonban is 8, meg 16GB-os modulok vannak(vagy nagyobbak). Ezek alkalmasak több ezer kép tárolására. Én pl. már nagyon ritkán használok jpeg-et. Fotózáskor raw -> tiff vagy tömörítetlen tga (esetleg bmp). A nyers képek a legszebbek. A gépek teljesítménye meg elég nagy ahhoz, hogy ha utómunkát akarok végezni egy 20MB-os képpel sem lesz gond.
    Ráadásúl 5%? Az nem túl sok.