Kruza Richárd

HD Photo támogatás a Photoshop-hoz

A Microsoft bejelentette az új plugin-ját, segítségével a Photoshop képes lesz kezelni a HD Photo formátumú képfájlokat. A szabvány nemsokára megjelenik a digitális fényképezőgépekben.

A szoftvert az Adobe köreműködésével a Microsoft és Pegasus Imaging készítette, béta verziója máris letölthető a Microsoft weboldaláról. Josh Weisberg, a Microsoft digitális fejlesztések vezetője a PMA-n közölte, hogy a program Power PC és Intel alapú Apple számítógépekre írt verziója két hét múlva, a végső verzió pedig áprilisban lesz készen.

Wiesber azt is elmondta, hogy már most több olyan cég van, mely olyan terméket fejleszt ami támogatja a HD Photo formátumot: például a Sunplus Technology és Novatek melyek fényképezőgép szenzorokat gyártanak, vagy az Ability Enterprise, mely elismert fényképezőgép gyártók egyik beszállítója.

A Microsoft nemrégiben jelentette be, hogy az saját fejlesztéső HD Photo formátum szabadalmáról lemond, és így széles körben elérhetővé teszi mindenki számára. A Microsoft döntése először sokakat meglepett, de ebben nyilván a hosszútávú üzleti tervezés volt a fő szempont, és a cég az ehhez a formátumhoz szükséges egyéb termékek és szoftverek forgalmazásából szeretne nyereséghez jutni - mint amilyen a Vista Photo Gallery és a Microsoft Expression. Több éves fejlesztés eredménye a HD-Photo formátum, és a jelenleg legelterjedtebb JPEG-t hivatott teljesen kiváltani. Weisberg szerint az első HD Photo formátumot támogató fényképezőgépek egy-másfél év múlva már meg is jelennek majd. "A mai fényképezőgépek sokkal többre képesek mint amire JPEG." -vélte Weisberg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #6
    Itt nem a felbontás a lényeg, a cikk is leírja, hogy azért ez a neve, mert ez divatos:) (Pláne, hogy ennyi erővel a Jpeg is HD-formátum: 5 megapixeles fényképezőgép 2592x1944-es felbontású képet készít, s ez ma már nem is számít olyan nagynak...)
    Egyébként jól látod: ez hatékonyabb algoritmussal dolgozik, mint a jpeg.
  • asysoft #5
    Én nem indítottam újra a gépet, a "mentés másként" opciónál megjelent egy "HD Photo File Format (BETA)". Lehet vele veszteségmentesen is menteni.
  • cloud.strife #4
    Nem értem...

    A legtöbb fényképezőgépben már egy ideje van HDTV felbontás mód (1920x1080), sőt a mostanság megjelenő pl. Sony fényképezőgépeket már komponens kábel segítségével HD-be rá lehet kötni az arra képes TV-kre.

    Vagy ennek komolyabb a tömörítése, mint a jpeg-nek?
  • roliika #3
    Köszi..mondom..nem láttam semmi újat...pff CS2-be nem updatelődik..vagy mivan? :-O Vagy gépet is újra kell indítani???
  • bunny #2
    Csak a fáradtságot kéne venned, hogy megnézd. Pl. save as ... amúyg WDP, HDP
  • roliika #1
    Letöltöttem...de mi ennek a kiterjesztése??? Mert mintha a Photoshopban nem látnék semmi újat...