Berta Sándor

Számos képformátumot kiválthat a JPEG XL

Az új fejlesztés sikere egyáltalán nem biztos.

A Joint Photographic Experts Group által megalkotott JPEG XL képformátum előnye, hogy az eddiginél jobban tömörített fotók létrehozását teszi lehetővé és a segítségével az egyes felvételekből akár animációk is készíthetők. E jellemzői miatt a JPEG XL egyesítheti a JPEG, a PNG, a GIF és a WebP előnyeit, sőt, hosszú távon ki is válthatja majd azokat a képformátumokat.

A JPEG XL leginkább azzal tűnik ki, hogy az eddigi JPEG változatoknál sokkal jobban tömöríti a fotókat és ezt eközben azok minősége sem sínyli meg. Emellett lehetőség van a felvételek veszteségmentes tömörítésére is. A WebP képformátummal ellentétben például színcsatornánként több mint 8 bitet tárol el - választható akár 24 vagy 32 bit is.

A JPEG XL ezenkívül progresszív módon mutatja meg a fotókat. Először alacsony minőségben jeleníti meg azokat, majd a felbontást feljavítja, amikor több adatot tölt be. Ez az eljárás elsősorban a mobilalkalmazások esetében teheti lehetővé a felvételek gyorsabb megjelenítését.

A Joint Photographic Experts Group nem csupán a formátum részleteit hozta nyilvánosságra, hanem egy könyvtárat is, amely a JPEG XL képek elkészítését és megjelenítését teszi lehetővé Apache 2.0-s licenc mellett nyílt forráskód alatt. A siker mindezek ellenére sem garantált. Jól mutatta ezt korábban a JPEG 2000 példája is, amelyet a JPEG leváltására szántak, de nem tudott igazán elterjedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Az ideális persze az lenne, ha a kódek skálázódna a favicon képtől, a bélyeg- és a nyersfotó-képen át, a gifen, UHD BD-n, 16K-s filmen és a voxeleken keresztül a hi-res audión, majd a minimál mp3-ig, pontosabban az ezeknek megfelelő új, általános formátumot kínálja, éppen azt nyújtva, amire adott körülmények köztt szökség van.
    Ez nem lenne lehetetlen, mégsem valószínű, hogy a közeljövőben lesz hasonló.
  • kvp #3
    Ha csak egy par kepkockas menu vagy toltesi animaciohoz kell, akkor nem igazan nyero ha egy bonyolult es hardveresen gyorsitott videoformatum kerul be az oldalra. Arrol nem beszelve, hogy sok bongeszo ezeket automatikusan tiltja, mig a gif-eket pl. nem. Mindezek mellett vicces lenne egy betolteskor futo korkoros animacio alatt ott latni a play/pause gombokat meg a seek bar-t. Egyertelmuen latszik, hogy az uj formatum nem videok tarolasara keszult, hanem rovid weboldal animaciok vagy tobb egyedi fotobol allo, lapozhato albumok tarolasara. (utobbi lehet pl. egy vesztesegmentesen tomoritendo 3D-s voxel map is, ami orvosi kepfeldolgozasban es fotoresin-es 3d nyomtatasban gyakori adatformatum)
  • Tetsuo #2
    A gifek helyetti AV1 vagy VP9 olyan ágyúval verébre lenne, nem? Sok harver izzadna miatta.
  • kvp #1
    Ebbol a matematikailag lossless formatum az erdekes, valoszinuleg az FFT/DCT helyett valami mas fut olyankor (pl. a PNG-s differencialis kodhoz hasonlo), majd jon a kimenetre az algoritmikus tomorites.

    Ha viszont meg multi image-et is tud, akkor logikus lepes lenne ha tamogatnak a video tomoritest is, bar az magaval hozna a hangot es az osszefuggo kepek miatt a differencialis frame-eket is, talan legkozelebb. (a sima multi image tamogatas egymastol fuggetlenul tomoriti a kepeket, max. transzparenciaval egymasra helyezve, lasd gif, de mindent teljesen fuggetlen kepekkent tomoritve)