Gyurkity Péter

Az okostelefonok csak­nem fele hajlékony lesz

Friss előrejelzés szerint 2018-ban már 2 milliárd okostelefon talál gazdára, ezek 40%-a hajlékony kijelzővel jöhet.

A DisplaySearch új előrejelzésében közzétette az elkövetkező évekre vonatkozó várható adatokat, amelyek a hajlékony és hajlított készülékek gyors terjedését vetítik előre. Ezzel a nagyobb gyártók is egyetértenek, akik minden megtesznek saját fejlesztéseik gyorsabb piaci megjelenéséért.

Tavaly még az összes piacra dobott okostelefon alig 0,2 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, négy év múlva azonban ez az arány 40 százalékra ugorhat. Hasonló véleményen van a Samsung is, amely szerint míg a kétezres évek elején a vásárlókat a színes kijelző érdekelte, 2005 és 2014 között pedig a felbontás fokozatos javulása jelentette az előrelépést, addig az évtized hátralévő részében a hajlékony és hajlított kijelzők veszik majd át ezt a szerepet, a rugalmasság lesz a felhasználók számára az elsődleges szempont. Ebben természetesen az is benne van, hogy a gyártó komoly összeget fordított az ezen irányú fejlesztésekre, így nyilván nem szeretnék az ablakon kidobott pénznek minősíteni azt.


Az ABI Research eközben a viselhető eszközök gyors elterjedését vetíti előre saját anyagában. Ők arról írnak, hogy ezen megoldások a tavaly felmutatott évi 200 millióról 2018-ra egészen évi 500 millió példányra szöknek majd fel, ami egyben a vásárlói érdeklődés fokozódását, a mainstream szegmens meghódítását is jelentené. Az okostelefonok globális kategóriája eközben évi 2 milliárd készüléket mutathat majd fel, ami szintén jelentős mértékű növekedés lenne, hiszen idén összesen 1,25 milliárd ilyen termék kerülhet a piacra.

Az okostelefonok ezzel egyben a teljes informatikai ágazat fejlődését jelképeznék, a második helyre befutó termékkategória csak messze lemaradva követi majd őket. A szegmensen belül az olcsó androidos készülékeket előállító indiai és kínai gyártók dobhatják majd piacra a legtöbb ilyen fejlesztést, ezek lesznek szükségesek ugyanis a laikusok tömegének meghódításához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #19
    Viszont mint írta "ocsmányul összekarcolódtak".
  • fszrtkvltzttni #18
    (a plexisek elég nehezen törtek)
  • fszrtkvltzttni #17
    viszont ami hajlékony, az nem kemény, így könnyen karcolódik
    eddig is voltak plexivel fedett gépek, és ocsmányul összekarcolódtak hétköznapi használat mellett
  • fszrtkvltzttni #16
    de akkor, átlagember meg még azt se tudta mifán terem, nagyonfiatal vagy te még
  • Vol Jin #15
    Ha hajlik, akkor nem törik. Ennyi előnye lesz. Az viszont nem előny, hogy mereven íves a kijelző, mint a mai modelleknél. Tehát, ha a készülék merev, akkor ennek csak annyi az előnye, hogy nem törik a kijelző.
  • Co1e #14
    se gps etc etc...
  • Co1e #13
    Tomika , az internetet se akkor adták át a katonai felhasználásról az átlagembernek amikor még használhatatlan volt és értelmetlen volt leülni elé ..csokolom csokolom....
  • tomboy013 #12
    Mennyire korlátolt emberek irkálnak ide már meg ne haragudjatok. Nem az itt a lényeg, hogy hajlítható lesz a telefon kijelzője első körben, hanem hogy hová vezet ez az egész. Végig kell járni a technikai fejlődést ahhoz hogy újabbnál újabb területeken tudják alkalmazni. Olyanok vagytok itt páran mint a tűztől irtózó ősember, nem látjátok a lehetőségeket.
  • Co1e #11
    Ha csak nincs egy szupertitkos energiacella ami mondjuk folyékony és lehet hajlítani...(ami persze tuti hogy van... max nem hajlítható.. de van , mert esélytelen hogy minden területen fejlődik a technika de azon az egyen nem.. hogyne xD) addig semmi értelme.. mert csak kis százalékban lehet csak hajlítgatni... ha majd össze lehet tekerni mint egy papírlapot akkor lesz értelme... de így még semmi
  • Piszkos Fred #10
    De mi a faszra lesz ez jó :D Mondjuk gyógyírt jelent majd a pókhálós kijelzővel járkáló tinik tömegének, vagy ettől függetlenül szét tud még törni?