Gyurkity Péter

Szilánkmentes kijelzőt ígér egy új bevonat

Egy új filmréteg révén megelőzhetjük a mobil eszközök kijelzőjének szilánkosodását.

Az okostelefonok és táblák tulajdonosai számára állandó veszélyt jelent az egyes készülékek sérülékenysége, amelynek bizonyításához elegendő mindössze egyszer elejtetünk azokat. A kijelzőkön használt bevonat, pontosabban annak anyagának leváltásával azonban a kutatók szerint megelőzhetjük a szilánkosodást, az érintőképernyők töredezését, már amennyiben a tesztek sikerrel zárulnak.

Az Akron Egyetem szakemberei jelenleg is kísérleteket folytatnak az új anyaggal, amely meglepően jól reagál a különböző kisebb behatásokra, úgy mint a hajlítgatásra, vagy akár a felületre ragasztott matricák, ragasztószalagok eltávolítására, azok letépésére. Az általuk használt filmréteg a ma tömegméretekben alkalmazott indium ón-oxid bevonatot váltja le, amely hajlamos a szilánkosodásra, de emellett egyéb problémák forrását is jelenti, az indium ugyanis nem áll végtelen méretekben rendelkezésünkre. Az egyetemen tesztelt helyettesítő mintegy ezer hajlítás után is megőrzi eredeti tulajdonságait, amivel egyértelmű előrelépést jelent.


A szakemberek arra jöttek rá, hogy elektródák egy átlátszó rétegét polimer felületen alkalmazva jóval ellenállóbb kijelzőket állíthatunk elő, amely emellett az átlátszóság, valamint a szilánkosodás terén is jobb mutatókat produkál. További előnye, hogy igencsak olcsón előállítható, ezzel költségmegtakarítást is eredményezne az iparági szereplők számára, bár az még nem világos, hogy a fejlesztés mikor és milyen méretekben kerülhet majd forgalomba.

Ahogy az a közleményből is gyorsan kiderül, egyelőre a tesztelési fázis folytatódik, arról nincs szó, hogy a bevonat milyen eséllyel jelenik majd meg a piacon, ez nyilván az utolsó lépések során válik majd egyértelművé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!