Gyurkity Péter

Elkészült a mobilkijelzők új generációja

Saját QHD-felbontású AMOLED-kijelzőjével az AUO a gőzerővel ezen dolgozó Samsungot is megelőzte.

Az AU Optronics néhány nappal ezelőtt jelentette be hivatalosan, hogy elkészültek az új, QHD-felbontást támogató AMOLED-érintőképernyőjükkel, ezzel a mobilkijelzők következő generációja készen áll a rajtra. A Samsung ugyan már az év elején jelezte, hogy ugyanezen projekten dolgozik, ám a konkrét eredmény még várat magára.

A bejelentés elsősorban azért váltott ki nagy visszhangot, mert az új fejlesztés révén az AMOLED-kategóriában eddig példátlan pixelsűrűséget biztosítanak. Ez a most bemutatott példány esetében (QHD, azaz 2560 x 1440 pixel felbontás mellett) egészen pontosan 513 ppi, míg a kijelző maga 5,7 hüvelykes. Az LCD-kijelzőknél ez már nem számít kiemelkedő eredménynek, hiszen itt többek között az LG Vivo Xplay 3 esetében is elérhető az 543 ppi pixelsűrűség, ám az AMOLED-eknél erre még nem volt példa. Mi több, a cég jelezte, hogy készülnek a 6 hüvelykes változattal is, így nem kell sokat várnunk az újabb előrelépésre.

Ahogy azt említettük, a Samsung már korábban jelezte, hogy hasonló fejlesztésen dolgozik, ezen tervüket ők már januárban ismertették. Az AUO bejelentése kisebb kudarc a cég számára, ám a lemaradás semmiképpen nem okoz majd pánikot, hiszen ez utóbbi cég többek között éppen a Samsung beszállítója. Számíthatunk azonban arra, hogy a dél-koreai gyártó hamarosan bemutatja saját verzióját, amely minden bizonnyal a soron következő Galaxy Note okostelefonban talál majd otthonra.

A Samsung számára egyébként jó hír, hogy a Galaxy S5 a közvetlen elődhöz képest jobban fogy a piacon, a nyitónapon 30 és 100 százalék közötti emelkedést mértek a forgalomban. Az eredeti 125 országhoz hamarosan újabb 25 csatlakozik majd, így valóban globális megjelenésről beszélhetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skinnyman #10
    Mirol beszelsz?
    Egy normal (20/20) egeszseges szem felbontasa 1 szogperces (also becsles, eles latassal inkabb olyan fel szogperc), ez levetitve 180 fokra (full latomezo VR-nel) 10800-at jelent (eles szemmel fel szogpercnel 21600-at). Eles szemhez inkabb 32k kene gondolom ahhoz, hogy kb perfektnek lasd.
  • szomferi #9
    valami benchmarkos adatbázisban volt egy új Samsung telefon ezzel a felbontással, úgyhogy az valószínűleg már a saját fejlesztésű kijelzőjük lesz
  • Vol Jin #8
    16K VR-hez???

    Szerintem te nem érted a DPI és a pixelszám közötti különbséget.
  • skinnyman #7
    Ja valoban, pedig tudhattam volna, mert olvastam ezt a hirt mashol is valahol, LCD-bol ilyen mar joideje letezik.
    VR-be amugy sztem legalabb 4k fog kelleni a nagy fov melle hogy kb jol nezzen ki, ahhoz meg hogy igazan jol nezzen ki, legalabb olyan 16k :)
    Persze a mostaniakkal is valamennyire elvezheto mar, de a felbontas azert zavaro tud lenni.
  • MsUser #6
    Itt tart most az AUO kijelző gyártó fejlesztő cég: http://auo.com/?sn=113&lang=zh-TW&c=26
  • MsUser #5
    Nem sok az info a cikkben az OLED kijelzőről, csak foszlányok hogy majd egyszer, valamikor a Samsung?!
  • NEXUS6 #4
    A cikkben sem LCD-ről pityeregnek.
    ;)
  • skinnyman #3
    VR sisakokba LCD valszeg felejtos a fos frissites miatt, oda valszeg inkabb OLED kell (lasd: Oculus DK2)
  • NEXUS6 #2
    Hát ja.

    Más értelme ilyen méretekben zéró.
  • Lazarus #1
    fejlődjön csak a technológia, VR sisasokba jól fog jönni az extrém képsűrűség, még ha mobilokon csupán nettó faszság is az egész