Berta Sándor

Az élet kérdéseinek megválaszolásában is segíthet az internet

A katolikus egyház egyre inkább támogatja a korszerű kommunikációs eszközök és megoldások használatát. XVI. Benedek pápa a Kommunikációs Világnap és Szalézi Szent Ferenc napja alkalmából írt levelében különösen azt emelte ki, hogy a világháló segíthet az embereknek abban, hogy megtalálják a válaszokat az élet legfontosabb kérdéseire.

"A keresők és a közösségi hálózatok számos olyan ember számára váltak kommunikációs kiindulóponttá, akik tanácsokat, ötleteket, információkat és válaszokat keresnek" - írta többek között levelében az egyházfő. XVI. Benedek hozzátette: a web egy nagyon komoly fórum a segítséget keresők számára. "A kommunikációs folyamatot napjainkban alapvetően a különböző kérdések adható válaszok megtalálása viszi előre. Az emberek folyamatosan keresik azokat az igazságokat, amelyek az életüknek értelmet és reményt adhatnak" - fűzte hozzá a pápa.


A katolikus egyház vezetője ugyanakkor aggódik a virtuális kommunikáció mértéke miatt és arra kérte a felhasználókat, hogy több időt töltsenek pihenéssel és komoly dolgokkal. Szerinte az embereket napjainkban rengeteg információval bombázzák, olyan kérdésekre is választ kapnak, amiket fel sem tettek. Az információkkal való elárasztás veszélyével szemben éppen ezért szembe kell állítani a nyugalmat. "A csend a kommunikáció egyik nagyon fontos eleme. Nem lehet lemondani róla és szükség van rá ahhoz, hogy a haszontalan és a mellékes dolgokat megkülönböztessük a fontos információktól" - hangsúlyozta a pápa.

A csendre és a szavakra egyaránt szükség van, ahhoz, hogy valódi párbeszédet lehessen folytatni másokkal. Ezeknek a kommunikációs elemeknek ki kell egészíteniük egymást, csak így valósulhat meg egy párbeszéd. Amennyiben a csend és a szavak kioltják egymást, úgy a kommunikáció rosszabbá válik, viszont ha az egyensúly megvalósul, úgy a kommunikáció jelentősége nő.

2009-ben XVI. Benedek pápa azt mondta, hogy az új technikák alapvetően megváltoztatják a kommunikációs módokat és az emberek közötti kapcsolatokat, ugyanakkor a digitális kontinensen is szükség van misszionáriusokra. Tavaly az egyházfő a közösségi hálózatok használatára ösztönözte a világ minden állampolgárát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aronvirginas #41
    Én csak azt nem értem, miért kell a hitet a vallással keverni? Valaki azt mondja, hogy hisz egy magasabb rendű hatalomban (nevezzük istennek), erre a másik azzal válaszol, hogy igen de az inkvizítorok megölettek kismillió embert. Elbeszéltek egymás mellett.
  • Tetsuo #40
    Hozod a stilusod latom. A baj az, hogy nulla tudassal zenged a lozungokat.
  • narumon #39
    A tudomány mint gyilkos? Érdekes koncepció nem hallottam még. Esetleg dolgozd ki, egy citrom díjat biztosan megérdemel.

    Szerintem amire te gondolsz az a technikát felhasználó barom ember, aki akár még vallásos is lehet; lásd USA akik két perc alatt lebombáznak, lerohannak, megzsarolnak bárkit, pedig papíron ők a legnagyobb ájtatos manók!
  • finizlik #38
    beszarok baszdmeg...

    A tudomány nem vallás te degenerált.. A tudomány NEM tud ölni, mivel NEM vallás.

    És igen, képzeld el több millió / milliórd ember meghalt a tudomány maitt (ha a te buta felfogádos szerint gondolkodunk) de több MILLIÁRD életben van és született és életben tart.

    NA ennyit a te vallásodról... Ilyen faszságot hogy a tudomány vallás már rég hallotam
  • hdo #37
    A vallásos fanatizmus rossz ... mmmkay?

    ITT:Sok agresszív keresztény fasz! :D
  • gosub #36
    és a tudomány hány embert segített a halálba? A tudomány jelenleg kiírtja az emberiséget, rákos sejtként működtetve a Földet tönkreteszi.
  • finizlik #35
    Beégtem? Mivel is? :)

    Nem szállok be a "vitába" egy jó keresztény ellen bocs.
  • Balumann #34
    Mint gyakorlatilag mindegyik vallás, a kereszténység is egy eszköz és filozófia is. Szerintem az amit a kereszténység tanít első sorban nem elítélendő, helyes értékrendre, szeretetre, hitteli gondolkodásra, egyenlőségre tanít, nem véletlenül terjedt el annak ellenére is, hogy minden oldalról támadták kezdetben (zsidók, rómaiak, védve a saját bevált vallásukat, hatalmukat). A vallás sajnos felhasználható rossz (hatalmi) célból, és jó "nevelő" célból is, előbbire példa a IV. századtól kb. XV. századig, utóbbira pedig a jelenkori. A vallás segít összefogni az embereket, részben "irányítani", és ez igenis segíthet a fejlődésben, teljesen függetlenül attól, hogy párszáz évvel ezelőtt még az egyháznak pont az ellenkezője volt a célja.
    Ettől függetlenül, mindennek semmi köze ahhoz, hogy valójában mi az igazság, sajnos a tudomány fejlődését legkevésbé sem köszönhetjük a vallásnak, igenis hátráltatja a fejlődést, akadályozza a megismerést az, ha igaznak, alapnak veszünk téves, vagy valójában tudományosan megalapozatlan információkat.

    A vallás egy virtuális világképet alakít ki, és megtanít dolgokra, a tudomány magyarázatot ad, vagyis próbál adni a világ működésére. Ennyi.
  • Archenemy #33
    Észak-Amerika pont "el volt különítve a vallásosoknak", konkrétan az összes alapító atya protestáns volt, és hopp, csak nem világhatalom lettek :p

    Öregem, nézd már meg, hogy mit csinálsz. Beégtél a "tényeiddel" a sörtől Dél-Koreáig, mocskolódsz, az érvekre nem válaszolsz. Ez vita szerinted? Ez az "önálló gondolkodás"? Nevetséges vagy.
  • paraszgyerek #32
    Na ez az a pont ahol én kiszállok a fórumból.