MTI

Mikrochipes okmányok ellen tüntetett ezer román pap

Mintegy ezer ortodox pap, apáca és hívő tüntetett csütörtökön a román parlament előtt az azonosításra szolgáló mikrocsipes személyi okmányok bevezetése ellen.

Nem értenek egyet azzal, hogy Romániában mikrocsippel ellátott egészségügyi kártyát és személyazonossági igazolványt vezetnek be. A szervezők szerint a mikrocsipes egészségügyi kártya növeli annak a veszélyét, hogy kibernetikai támadások nyomán illetéktelen személyek kezébe kerüljenek az emberek egészségügyi adatai. Komoly kockázatnak tekintik azt is, hogy ezek az adatok szervkereskedők birtokába kerülhetnek - olvasható a Hotnews.ro román hírportálon.


A tüntetők által magasba emelt felirat szerint a "mikrocsip=rabszolgaság". Szórólapokat is osztogattak, amelyeken egyebek között azt tanácsolták az embereknek, nézzenek ritkábban televíziót, használják kevesebbet a mobiltelefonjaikat, ne vásároljanak a nagy áruházakban "sugarazott" élelmiszereket, gyógyszerek helyett természetgyógyászati módszereket vegyenek igénybe, kizárólag forrásokból vagy kutakból igyanak vizet, egyenek mértékletesen, ne higgyenek a horoszkópokban és a babonákban, és ne tartsák pénzüket bankokban. A felhívás EU- és globalizációellenes üzeneteket is tartalmazott.


A tüntetésen apácák csoportja is részt vett, a nővérek kezükben nagy kereszteket tartva vonultak a parlament elé. Romániában január 1-jétől kellett volna bevezetni az elektronikus egészségügyi kártyát, de technikai okok miatt a lépés késedelmet szenved. Romániában az ortodox hívők egy részét korábban az is felháborította, hogy a bukaresti tömegközlekedési eszközökön digitális jegyellenőrző automatákat szereltek fel, a papírjegyet pedig elektronikus kártya váltotta fel. Ezért minden automatán olvasható az angol "card" szó, amit visszafele olvasva, románul ördögöt jelent. Emiatt minden hasonló elektronikus kártyát a "sötét erők" eszközének tekintenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nando42 #11
  Szerintem igazuk van, sőt javaslom, hogy a kés-villát is tiltsuk be, mert rossz emberek kezében egyértelműen támadó fegyverek, s egyébként is sokkal természetesebb kézzel enni.
  A fórum gyökerei is elgondolkodhatnának azon, hogy mi a fontosabb, az, hogy akár el is lophatják azt, mikor voltál utoljára megfázva, vagy az, hogy sokkal gyorsabban férhetnek hozzá az orvosok az adatokhoz, mert amikor komoly gond van, biztosan életmentő lehet. Póóówa, diktatúra!!!
 • Ferrer #10
  Elgurult a gyógyszer?
 • csimmasz #9
  Az egésznek anyi a lényege, hogy innentől tudni fogják pontosan kinek van érvényes egészség biztosítása.

  A chip nem tudom milyen lehet rajta de a hamisítása eléggé körülményes, ha nem szinte lehetetlen.

  Az adatbázis lesz a lényeg de azt azért látni kéne, hogy egy egész ország minden polgárának minden eü adata nem lesz rajta az tuti, szerintem ott megáll a dolog hogy a befgizetések és érvényességek ellenőrzésére szolgál.

  Az ilyen, minden megfázás feljegyzése konteos hülyeség.

  Azt végképp nem tudom, hogy lenne ez hasznos a szervkereskedőknek?

  Ahoz nem elég a vércsoport azonosság, pl, sokkal komolyabb egyezés kell a kilőkődés elkerülése miatt.

  Megint idióták lázadnak azok ellen akik kényelmessé tennének dolgokat.

 • kvp #8
  "Ezeket az árucikkekre rakják, NEM emberekre, kis buták"

  Ertelmesebb helyeken a kozlekedesi berletek is rfid-sek. Egy 90-es evekbeli japan rajzfilmben lattam eloszor hogy a foszereplo a telefonjat huzta el a belepteto kapu elott amikor a vonathoz ment. Es nem scifi volt, csak ok akkortol mar hasznaltak. Ez a rendszer pedig pont jo barkinek az azonositasara. (kollegam is a telefonjaba masolta a ceges rfid kartya kodjat, mert maceras a kartyat cipelni)

  A roman kartya egyebkent onmagaban semmit sem er, tenyleg csak a helyi TAJ szam van rajta. (nallunk meg mindig kezzel irjak be egy papir kartyarol, mert vonalkodolvaso sincs) Viszont ha ehhez kiepitik a kozponti adatbazist (ami egyebkent sok embernek segitene), akkor mar vissza lehet elni vele. Mondjuk szerintem tobb a haszna annak, hogy balesetnel el lehet erni valakinek az adatait, mint a veszelye annak, hogy valakit alkatreszekert raboljanak ki/oljenek meg, de mindket felhasznalas realis. Kevesbe nyero az usa-ban hasznalt megoldas, ahol a cegek a felvetel soran ellenorzik a jelentkezo orvosi adatait es ha nem eleg egeszseges, akkor nem veszik fel. (ezt neha itthon is csinaljak, de nem fu alatt, hanem uzemorvosi felmerest vegeznek a probaido alatt)
 • Flexcsi #7
  Kis buták, mint itt is valaki a hozzászolók közt, nem tudják hogy az amire gondolnak az RFID, ami belépéskor már aznosíthatja is öket. Ezeket az árucikkekre rakják, NEM emberekre, kis buták! :) A chip-es pedig csak akkor azonosít ha bedugod a leolvasóba, merthogy az fizikailag kell érintkezzen, ugyan úgy, mint pl. a telefonba rakott kis kártya.
  Ráadásúl a kártya nem tartalmazza az adatokat, csupán egy kódot. Mint pl. a hitelkártyádon sincs rajta hogy mennyi pénzed van a bankba, hanem csak a hitelesíéshez kell.

  Köszönjük a sötét középkort is!
  Közel 1000 évvel elörébb járhatna az emberiség ha nem üldözték volna a tudományt és az emberi értelmet, melyet ők még most is nélkülöznek!
  Ezt mikor kérjük számon rajtuk?

  Bocsi, ez lehet hogy már erös volt, pedig... :)
 • Garfield2005 #6
  Erdélyi vagyok, de nekem is sokk ez hogy milyen H*lyék az emberek(tömegben hatványozódnak).
 • csimmasz #5
  Nem igazán értem a problémát, Olaszorszagban már régóta chipes eü kártya van de nem hallani szervkereskedelem megugrásáról, főleg hogy az eü kártyán nem nagyon van semmi olyan adat csak arra hivatott hogy biztonsaggal azonositsa a tulajdonosát.
  Az eü adatok továbbra is az adatbázisokban vannak, pont a chip miatt biztonságos a rendszer, előtte vonalkód volt csak a kártyán.

  Ez megin a degenerált vallási fanatikusok rögeszmélye.
  Inkább a v falvak víz és gaz bevezetése mellett és az emberek kivándorlása ellen tüntessenek, hamár anyira hőbörögni akarnak.
 • matrix222 #4
  Sajnos a mai emberiseg annyira elvan teritve, hogy egyszeruen nemtudja folfogni a kozelgo diktatorikus rendszert. Mar nem ritka hallani olyanokrol, nyugatabbra, hogy a nagyvalalatok egyszeruen diszkriminaljak azokat az egyeneket, akik az ujrendnek megfeleloen nem regisztraltak. Ebben az esetben az a nagyobb baj, hogy foleg a valalatok, nem olyan konnyen ismerik fol az egyent mikor pl. belep egy nagyaruhazba.
  Mindennek a lenyege, hogy ezzel a modszerrel, sokkal konnyebben, de ezerszer jobban lehessen kovetni az emberiseget. Csak egy gombbnyimas kell, es tudjak nemcsak hogy kivagy, de sokkal tobbet tudnak rolad mint Te sajat magad. (Olvassatok el a jelenesek 13. fejezetet, de a masodik fele eleg tisztan leirja a dolgokat.)
 • TokraFan #3
  A világ mindig kaotikus volt...Csak más volt a környezet...
 • kvp #2
  Mit mondjak, a problemat jol latjak, de a megoldasuk hiresen rossz. Ez egyebkent jellemzo a legtobb poltikai erore is. A digitalis egeszsegugyi kartya jo is meg rossz is. Fel lehet hasznalni arra, hogy ne kelljen papir alapu letetekkel rohangalni, de tenyleg el is lophatja az adatokat. Mint a mobiltelefonos gyerekfigyelo rendszerek. Azokat is fel lehet hasznalni arra, hogy a szulo tudja hogy hol jar a gyerek iskola utan, de arra is, hogy konnyebb legyen kivalasztani es elrabolni oket. Sajnos a legtobb technologia hasznalhato jo es rossz celokra is es a mai kaotikus vilagban mind a kettore hasznalni is fogjak.